Alberto Contador heeft de Tour de France 2010 gewonnen. Voor de Spanjaard was het de derde keer dat hij met het geel op de Champs-Élysées mocht pronken.

Hoe de overwinning tot stand kwam
Contador liet in de proloog een zesde tijd noteren. Fabian Cancellara veegde iedereen op het 8,9 kilometer lange parcours van de kaart, maar de aandacht ging vooral uit naar de vierde plaats van Lance Armstrong. De zevenvoudig Tourwinnaar pakte 5″ op Contador en iedereen verwachtte een tweestrijd tussen de nummer 1 en nummer 3 van vorig jaar. Het zou echter anders lopen…
Contador – Schleck +42″

Contador begon de Tour met een zesde plaats in de proloog (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)


De twee volgende etappes zouden eindigen in een massasprint en in een geneutraliseerde wedstrijd, waardoor Contador tijd won noch verloor. In de etappe naar Arenberg Porte du Hainaut, over de gevreesde kasseistroken uit Parijs-Roubaix, won de Spanjaard weliswaar tijd op Armstrong, maar verloor hij 1’13” op Cadel Evans en Andy Schleck.
Schleck – Contador +31″

Daarna was het ‘sprinters time’ en bolde Contador in de buik van het peloton over de streep. Ook in de door Sylvain Chavanel gewonnen etappe naar Station des Rousses werden er geen verschillen gemaakt. In de achtste etappe, die door Andy Schleck gewonnen werd, moest Contador 10″ toegeven op zijn Luxemburgse concurrent, die zijn broer Fränk enkele dagen geleden moest zien afstappen.
Schleck – Contador +41″

In de daaropvolgende Alpenetappe, die door Sandy Casar gewonnen werd, deelden de twee voornaamste pretendenten een serieuze tik uit aan de andere favorieten. Samuel Sanchez kreeg 50″ aan zijn koersbroekje, terwijl Rodriguez, Gesink en Menchov het duo 2’05” zagen uitlopen. In de tiende etappe kreeg de groep vluchters de zegen van het peloton en mocht Sergio Paulinho zijn eerste zege in de Tour de France begroetten. Schleck en Contador kwamen in het peloton binnen en dit was niet anders in de door Mark Cavendish gewonnen overgangsrit naar Bourg-les-Valence.

In de etappe naar Mende deelde Contador een gevoelig tikje uit aan Schleck. De Luxemburger had geen antwoord op de versnelling van de Spanjaard van Astana en verloor 10″.
Schleck – Contador +31″

De groep favorieten kwam in Ax 3 Domaines gezamenlijk boven (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)


Etappe dertien van Rodez naar Revel leverde een prachtige zege voor Alexandre Vinokourov op en nummer veertien was voor Christophe Riblon. De nummers 1 en 2 van het algemeen klassement lieten elkaar heel en iedereen keek uit naar de etappe naar Bagneres-de-Luchon.

Deze plaats vormt de bakermat voor de Pyreneeën, want exact honderd jaar geleden passeerden de renners hier tijdens de allereerste Pyreneeënetappe in de Tour de France.

De twee kemphanen beloerden elkaar constant in deze rit, totdat het versnellingssysteem van Schleck haperde en hij met pech aan de ketting van de fiets moest. Bij het zien van het stilvallen van de arme Luxemburger wist Contador wat hem te doen stond. Hij danste op de trappers langszij en had op de finish een voorsprong van 39″: een getal dat later nog terug zou komen…
Contador – Schleck +8″

In de etappe naar Pau werden geen verschillen gemaakt (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)


Fedrigo zegevierde in Pau, de etappe met ondermeer de beklimming van de Ausbisque, en in datzelfde Pau vond op 21 juli de tweede rustdag plaats. Het was tevens de vertrekplaats voor de zeventiende etappe. Hierin liet het duo Contador/Schleck zien dat ze momenteel boven iedereen uitsteken. Een prachtig schouwspel ontpopte zich op de flanken van de Tourmalet tussen de twee, maar geen van beide renners wist de ander te lossen. Contador liet Schleck de zege in de wetenschap dat de gele trui hem na vandaag nauwelijks nog kan ontgaan. Cavendish liet in Bordeaux nog maar eens iedereen zijn hielen zien en won zijn vierde etappe.

Voor zaterdag stond de 52 kilometer lange tijdrit van Bordeaux naar Pauillac op het programma. Mocht Schleck de benen nog hebben, dan zou hij hier boven zichzelf moeten uitstijgen en moeten toeslaan. Andy Schleck was in de beginfase sneller dan Contador en het geel kwam zelfs in zicht voor de Luxemburgse kampioen. Zijn inspanningen moest hij echter bekopen en hij vond zich terug op de 44e plaats in de uitslag op 6’14” van zijn ploeggenoot Fabian Cancellara, die ook de tweede rit tegen de klok won. Contador had aan een 35e plaats genoeg om te weten dat hij voor de derde keer de Tour de France zou winnen. Zijn voorsprong na de tijdrit op Andy Schleck? Precies, 39″…
Contador – Schleck +39″

Het beloofde vuurwerk kwam er in de wolken rond de Tourmalet, maar een wending in het klassement bleef uit (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)


Heel veel moeite had Alberto Contador om Andy Schleck van het geel af te houden in deze Ronde van Frankrijk, maar het lukte hem. Voor de derde keer stond de rustige Spanjaard in de gele trui op het eindpodium op de Champs-Élysées.
Eindstand: Contador – Schleck +39″

De ploeggenoten

De negen man van Astana op het podium in Rotterdam (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)


Contador zag zich tijdens deze Tour de France geflankeerd door vier Spanjaarden, twee Kazachen, een Oekraïner en een Italiaan. Met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar begon Astana aan de Tour.
1Alberto ContadorSPA6-12-1982
2David de la FuenteSPA4-5-1981
3Andriy GrivkoOEK7-8-1983
4Jesus Hernandez BlanquezSPA28-9-1981
5Maxim IglinskiyKAZ18-4-1981
6Daniel NavarroSPA18-7-1983
7Benjamin Noval GonzalezSPA23-1-1979
8Paolo TiralongoITA8-7-1977
9Alexandre VinokourovKAZ16-9-1973

Steekkaart Contador
Geboren: 6-12-1982 in Madrid
Lengte: 1,76 m
Gewicht: 61 kg

Contador tijdens de Draai van de Kaai vorig jaar (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)


2007: 1e in Parijs-Nice, Castilla y Léon en Tour de France
2008: 1e in Castilla y Léon, Ronde van het Baskenland, Giro d’Italia en Vuelta a España
2009: 1e in Ronde van de Algarve, Ronde van het Baskenland en Tour de France
2010: 1e in Castilla y Léon, Parijs-Nice, Ronde van de Algarve en Tour de France