Longjumeau – Parijs (Champs-Elysées) 102,5 km.

Helaas. De laatste dag van de Tour is jammergenoeg alweer aangebroken. Na maanden van wachten zijn de drie weken opnieuw voorbijgevlogen. Morgen staat nog enkel de traditionele wandeletappe op het programma en dan is het spektakel definitief over en moeten we weer een jaar wachten op La Grande Boucle. Hopelijk weten de sprinters de Ronde op een mooie manier af te sluiten op de Champs-Elysées. De strijd om de groene trui ligt nu open, iets wat deze massasprint nog een extra dimensie geeft. Wordt het leider Alessandro Petacchi of ‘sprintkoning’ Mark Cavendish?

Longjumeau - Parijs (Champs-Elysées) 102,5 km

De favorieten

Wie kan Mark Cavendish van zijn vijfde ritzege afhouden? Het antwoord: waarschijnlijk niemand. Cavendish liet vrijdag nog maar eens zien wie nou werkelijk de snelste man van het peloton is. Met twee vingers in de neus wist hij in de straten van Bordeaux de sprint winnend af te sluiten. De concurrentie stond niet eens op de foto. Hopelijk krijgen we in Parijs een bloedstollende massasprint te zien, al vrees ik dat het weer hetzelfde liedje gaat worden. Maar ook de beste sprinters verloren wel eens een sprint.

Als Mark Cavendish de verwachtingen weet waar te maken en naar de zege spurt dan weet Alessandro Petacchi wat het te doen staat: bij de eerste zes finishen. De ritzege is voor de Italiaan ondergeschikt geworden aan de groene trui. Na de achttiende etappe nam hij de trui over van Thor Hushovd en de kans lijkt klein dat hij deze nog weg gaat geven. Een ritzege op de Champs-Elysées zou zijn groene trui nog wel wat extra glans geven. De grootste tegenstander van Cavendish was tot op heden Alessandro Petacchi. Julian Dean ontpopte zich deze Tour tot de grootste verrassing onder de spurters. Het uitvallen van zijn ploegmaat Tyler Farrar zorgde ervoor dat de Nieuw-Zeelander voor zijn eigen kansen mocht gaan. En hij deed dit meer dan behoorlijk. Met de tweede plaats van gisteren liet hij zijn een meer dan verdienstelijk sprinter te zijn. De vraag is of hij met de hulp van Martijn Maaskant deze prestatie nog eens kan evenaren of zelfs nog beter kan.

Net als in alle andere sprintetappes eindigde Robbie McEwen in de top-5, maar was toch weer ver verwijdert van de zege. Maar de 38-jarige doet het toch maar weer knap. De Australiër heeft al 12 Touretappes achter zijn naam staan en zal maar wat al te graag daar nog een 13e aan toevoegen. Tweemaal eerder (1999 en 2002) de etappe naar Parijs en weet dus wat het is om op de beroemde en prestigieuze laan als eerste over de meet te komen. Weet de kleine man uit Brisbane alles en iedereen nog één keer te verrassen? Oscar Freire wist gisteren voor het eerst een rol van betekenis te spelen in de massasprint. Maar het is duidelijk geworden dat de Spanjaard niet meer de snelheid van enkele jaren geleden heeft. De renner van de Rabobank heeft baat bij een harde koers en een aankomst die lichtjes bergop loopt. De Champs-Elysées voldoet nou niet bepaald aan deze criteria en dus wordt het voor Freire heel erg moeilijk om de rit te winnen. In zijn eerste Tour deed Edvald Boasson Hagen al aardig van zich spreken met tweemaal een derde plaats in de daguitslag. De Noor is nog pas 23 en kan wat betreft het sprinten nog heel veel progressie boeken. Maar hij is wel één van die renners die morgen nog voor een verrassing kan zorgen.

Thor Hushovd heeft de strijd voor het groen al opgegeven. Gisteren werd nog maar eens duidelijk dat hij niet in topvorm is en tijdens deze Tour in de sprint een paar klassen tekort komt tegenover de andere grote namen. Het lijkt dan ook sterk dat hij morgen zijn sprintersbenen weer terug zou hebben gevonden. Dan blijven eigenlijk nog alleen Gerald Ciolek, José Joaquin Rojas en Jürgen Roelandts over als outsiders voor de ritzege. Al mag het een wonder heten mocht één van hen in Parijs zegevieren. We gaan het morgen zien.

***** Mark Cavendish
**** Alessandro Petacchi, Julian Dean
*** Robbie McEwen, Oscar Freire, Edvald Boasson Hagen
** Gerald Ciolek, Thor Hushovd, Jose Joaquin Rojas, Jürgen Roelandts
* Sebastien Turgot, Lloyd Mondory, Grega Bole, Daniel Oss, Rubén Perez