Bordeaux-Pauillac (Tijdrit) 52km

Morgen staat er voor de echte liefhebbers en specialisten van het tijdrijden dan eindelijk een tijdrit op het programma. Nu gaat het erom wie na bijna drie weken Tour nog de meeste jus in zijn benen overheeft. Vooraf werd er door de organisatie gehoopt dat morgen de beslissing over de eindzege zou vallen. Andy Schleck staat weliswaar maar op 8 seconden van Alberto Contador, maar het wordt een zeer moeilijke, zo niet onmogelijke opdracht voor hem om die tijd goed te maken. Gewoon zo hard mogelijk fietsen en zo snel mogelijk de 52 vlakke kilometers afleggen is de eenvoudige opdracht voor alle renners. Maar wie is het snelste?

Bordeaux-Pauillac (Tijdrit) 52km

Favorieten

Wanneer er een tijdrit op het programma staat en hij is van de partij, dan geldt hij 9 van de 10 keer als torenhoog topfavoriet voor de overwinning. We hebben het natuurlijk over de Zwitser Fabian Cancellara. De winnaar van de proloog in Rotterdam is bijna niet te verslaan in zijn discipline. Het feit dat hij drievoudig wereldkampioen tijdrijden is (2006, 2007, 2009) laat dit nog maar eens zien. Morgen zal het niet de vraag zijn of hij gaat winnen, maar met hoeveel verschil. Al zijn er zonder twijfel renners die Cancellara met alle liefde eens wil verslaan op zijn terrein.

Vorig jaar ging de zege in de afsluitende tijdrit naar de huidige drager van de gele trui: Alberto Contador. Hij was die dag over 40 kilometer 3 seconden sneller dan Spartacus. Het feit dat er destijds van Annecy naar Annecy nog een klimmetje van de derde categorie (3,7km a 6%) op het parcours lag, speelde hem destijds wel in de kaart. Maar dat Contador goed kan tijdrijden heeft hij meermaals bewezen. En wellicht gaat hij proberen zijn naderende Tourzege met ritwinst nog wat extra glans te geven. Bradley Wiggins is ook een erkend hard- en tijdrijder. Deze Tour was de vorm niet zoals de Brit voor ogen had en wist hij zijn knappe vierde plek van 2009 niet te bevestigen. Maar misschien dat hij nog eenmaal alles uit de kast haalt om zijn Tour toch nog op een goede manier af te sluiten.

David Millar is een zelfde type renner als Wiggins, al heeft deze laatste zich de afgelopen jaren meer toegelegd op het klim- en klassementswerk. Millar is nog steeds een echte hardrijder pur sang, maar heeft een teleurstellende en onopovallende Tour achter de rug. Meer dan eens behoorde hij tot de eerste gelosten op een klim. Maar dit is zijn ding en dat mag hij morgen laten zien ook! Denis Menchov beschikt ook over een meer dan prima tijdrit en heeft ook nog iets om naar uit te kijken en wel het podium in Parijs. Als Menchov een goede dag heeft kan hij ook een rol spelen wat betreft de zege in een tijdrit. Tony Martin is geen shcim van de renner die hij in de aanloop naar de Tour was. De talentvolle Duitser staat momenteel op een haast beschamelijke 143e plaats. Vorige week kondigde hij al aan nog maar één dag te willen knallen en dat is tijdens de tijdrit van morgen. Hij heeft de bergetappes in de bus overleeft en heeft dus hierdoor de nodige krachten kunnen sparen. Hij zal het nu ook moeten laten zien om de pijn nog enigszins te verzachten. En we weten dat hij kan tijdriijden (o.a. 3e plaats WK tijdrijden 2009 en tijdritzege Ronde van Zwitserland 2010), dus Martin blijft een gevaarlijke outsider.

Het peloton herbergt nog meer zeer goede hard- en tijdrijders die morgen een goede klassering kunnen neerzeten. David Zabriskie, Michael Rogers en Levi Leipheimer leggen vaak een goede tijdrit op de mat. En wat kan Lance Armstrong nog op zijn voorlaatste dag als wielrenner? Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar de verrichtingen van Lars Boom en Koos Moerenhout. Hoe goed houden zij zich staande tussen deze mannen? Iets na vijven kennen we de uitslag en de winnaar van de Tour de France, al lijkt die al zo goed als zeker vastgesteld te zijn.

Fabian Cancellara won op 3 juli de proloog (of was het een tijdrit?) in Rotterdam. Morgen gaat hij weer als torenhoog favoriet van start. (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

***** Fabian Cancellara
**** Alberto Contador, Bradley Wiggins
*** David Millar, Denis Menchov, Tony Martin
** David Zabriskie, Michael Rogers, Levi Leipheimer, Lance Armstrong
* Bert Grabsch, Sylvain Chavanel, Luis Léon Sanchez, José Ivan Gutierrez, Lars Boom