We konden uitslapen vandaag! Pas om tien uur zouden we met de bus naar Pau vertrekken. De wekker ging wel al om acht uur, want ontbijten kon slechts tot negen uur. Na het ontbijt probeerde ik met het Xtra-wasmiddel dat ik gisteren tijdens de reclamekaravaan soldaat gemaakt had, een vlek uit mijn gele Cycling Story-shirt te spoelen. M’n shirt ging er weliswaar lekker van ruiken, maar de vlek was niet te vermurwen: dan maar met vlek op pad.

Rond tien uur vertrokken we naar Pau, niet zo heel ver van Lourdes vandaan. De buschauffeur zette de bus neer op een parkeerplaats waarop ook de vrachtwagens met de commentaarcabines van Gio Lippens, Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra stonden. Deze commentaarcabines, langs het parcours twee verdiepingen hoog met boven de radiouitzendingen en onder de collega’s van de televisie, kunnen door een schuifsysteem in elkaar gevouwen worden tot een pakketje dat de snelweg over kan.

We trokken Pau verder in en al snel kwamen we bij het hotel van Quick Step aan. De renners en de staf bereidden een trainingstochtje door de omgeving voor. Materiaal werd nagekeken, bidonnen gevuld met water en met Aquarius en de leeuwtjes die aan tweevoudig etappewinnaar Sylvain Chavanel uitgereikt waren, sierden de voorruit van de bus.

Sylvain Chavanel klaar voor de laatste paar dagen Tour de France (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Toen alle renners op pad waren, gingen we rond half een weer terug naar onze bus. Vervolgens reden we naar het hotel waar de Rabobankploeg haar welverdiende rustdag vierde. Het werd een memorabele dag.

We waren de manager van de ploeg, meneer Knebel, dankbaar. Hij was namelijk de sleutel die ons toegang verleende tot de persbijeenkomst. Op het terras kwamen we al snel met hem in gesprek en konden we hem de vraag stellen die ons al een paar dagen bezig hield: waarom gaat Robert Gesink niet voor de bolletjestrui? Meneer Knebel antwoordde dat de doelstelling twee renners in de top 10 en een in de top 5 was. Gesink is meer een renner voor het klassement dan om te laten aanvallen.

Koos Moerenhout doet zijn verhaal tegenover de aanwezige journalisten (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

De persconferentie was als volgt ingericht: een mededeling over wegkapitein Koos Moerenhout, gevolgd door de mogelijkheid voor de journalisten de renners individueel te benaderen. Een kort verslag is hier te vinden: Tour de France – persmiddag Rabobank.

We wilden, naast de persconferentie bijwonen, een Cycling Story-shirt door alle renners laten signeren. Die mogelijkheid was er en alle renners waren bereid hieraan mee te werken. Tussen het tekenen door hadden we interessante gesprekken met de renners, kwamen we er achter dat Maarten Tjallingii met Oscar Freire op de kamer slaapt en luisterden we mee met gesprekken tussen collega’s van de radio, televisie en krant en waren we in een klap op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Gio Lippens in gesprek met Koos Moerenhout, live op de radio (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Vervolgens had ik nog een erg leuk onderhoud met Gio Lippens, de commentator van Radio Tour de France op Radio 1 en op de Wereldomroep. Hij had goede tips voor mijn studie en ik ben blij dat hij tussen zijn radiointerviews door tijd voor me vrij maakte!

Rond drie uur vertrokken we weer richting Lourdes en kwamen daar alle verhalen. Tevens reden we nog langs het verblijf van Caisse d’Epargne, Euskaltel en Lampre en probeerden we, tevergeefs, vanuit de bus een glimp op te vangen van een van de renners.

De middag bracht ik in de lounge van het hotel door met Tourvrienden, de buschauffeurs, m’n laptop en Skype met het thuisfront. ’s Avonds aten we weer in het hotel. De soep smaakte zeer goed, onze Belgische Tourmaat lustte nog steeds geen kaas, de erwten en de kip gingen er wel in en ook de rijstepap was niet verkeerd.

Mart Smeets interviewt Robert Gesink (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Vanaf dat moment stond de avond in het teken van de site bijwerken en de herinneringen van vandaag in gedachten nog eens herbeleven. Morgen hopen we zo dicht mogelijk bij de Tourmalet te komen. Mocht dit onmogelijk gemaakt worden door die duizenden sleurhutten op deze col is er nog altijd de mogelijkheid van een bezoek aan een andere beklimming, zoals aan de Col du Soulor. Daar zagen we Lance Armstrong dinsdag in de aanval rijden, morgen beklimmen de renners deze berg via de andere kant.

Blijf ons volgen op Cycling Story! Groeten uit Lourdes,
Team Cycling Story

  • jacqueline

    22 juli 2010 #1 Author

    Hoi jongens in Lourdes, mocht de vlek er niet uitgaan: Ariël werkt wel en ruikt ook nog eens lekker. Leuk verslag met mooie foto’s, jullie hebben weer heel wat meegemaakt! Succes morgen en ik hoop dat jullie tussen alle sleurhutten door toch nog genoeg van de beklimming mee kunnen maken.