Etappe 16: Bagnères-de-Luchon – Pau 199,5 km

Vandaag stond de Koninginnerit van deze Tour op het programma. In de vorm van Pierrick Fedrigo kreeg de etappe niet de gewenste koning als winnaar. Maar dat doet niets af van de knappe prestatie, die na een zinderde slotfase tot stand kwam.

Het startsein was op de Col de Peyresoude nog geen 250 meter gegeven of sommige renners gingen er als een speer vandoor. Na wat schermutselingen ontstonder een kopgroep met daarbij twee renners uit de top-10: Alexander Vinokourov en Ryder Hesjedal. Maar ook Roman Kreuziger (nummer 11) en Carlos Sastre (13e) zaten in die grote kopgroep. En Lance Armstrong niet te vergeten, de 38-jarige Amerikaan had aangekondingd voor een ritzege te gaan en wil daar vandaag werk van maken.

De kopgroep was niet naar de zin van Omega Pharma-Lotto, de ploeg van Jurgen van den Broeck, de nummer vijf van het klassement. Net voor de top van de Peyresoude waagde hij ook nog de oversteek, maar slaagde niet in zijn missie. Daarom zette hij op de Col d’ Aspin enkele knechten op kop, met de opdracht het gat van 45 seconden te dichten. In de vorm van Juan Manuel Garate stak Rabobank een handje toe, want ook de plek in het klassement zou worden bedreigd als de voorsprong heel groot zou worden. Diezelfde Gesink moest op de tweede klim van de dag samen met Samuel Sanchez en Joaquim Rodriguez een gaatje laten vallen door het beulswerk van Mario Aerts. In de afdaling wisten zij weer echter terug te keren.

Aan de vroege vlucht kwam in het zicht van de Col du Soulor (werd gecombineerd met de Col du Tourmalet) kwam door het harde werk van Omega Pharma-Lotto dan eindelijke een einde. Lance Armstrong en Sandy Casar wilden zich hier echter niet bij neerliggen en besloten net voor de hergroepering er opnieuw van door te gaan. Achter hen deden enige renners een ferme inspanning om bij hen aan te sluiten. Acht renners slaagden hier uiteindelijk in: Fedrigo, Cunego, Moreau, Plaza, Horner, Barredo, Van de Walle en Konovalovas. Deze laatste moest er echter al vroeg af.

Al snel werd duidelijk dat de winnaar uit deze groep zou gaan komen. Het peloton had vrede met deze ontsnapping en liet de achterstond op de negen snel en gemakkelijk oplopen. De rest van de dag werd er door het peloton enkel nog tempo gereden om het gat niet al te groot te laten worden (maximale voorsprong bedroeg maximaal tien minuten). De mannen vooraan gingen samen over de zware combinatie van Col du Soulor en de Col du Tourmalet. Ook de Col de Aubisque werd nog ‘en groupe’ beklommen. Op de top van de Aubisque restte hen nog 61 kilomter tot de streep in Pau.

Op 44 kilometer van de aankomst waagde Carlos Barredo het erop. Hij reed weg van de andere acht en reed een voorsprong van een halve minuut bijeen. Ondanks het feit dat het een immens lange solo bedroeg, leek de Spanjaard van Quick Step het te gaan halen. De andere, met Chris Horner veelal op kop kwamen maar niet dichterbij. In de straten van Pau lag er op 4 kilometer van de aankomst nog een klimmetje van iets meer dan een kilometer op het parcours. Barredo kreeg het hierop zichtbaar lastig en de voorsprong begon langzaam te slinken. 25,20,15, 10 seconden. Het was uiteindelijk de Franse veteraan Christophe Moreau die de moedige en moegestreden Barredo net voor de vot van de laatste duizend meter inrekende. Moreau trok vervolgens de sprint aan voor zijn ploeggenoot Ruben Plaza, maar het was Pierrick Fedrigo die de snelste van het groepje was. Sandy Casar werd tweede voor Plaza, Lance Armstrong werd vijfde en kreeg dus niet de zege waar hij in zijn laaste Tour, na een mislukt klassement nog op hoopte.

Nadat een compleet leeggereden en hevig balende Barredo 29 seconden later over de finish kwam, was het wachten op het peloton, dat 49 man groot was. Garmin en Omega Pharma-Lotto hadden het gat tot iets minder dan zeven minuten weten te brengen. Het was Thor Hushovd (jawel!) die de sprint won voor José Joaquin Rojas (!). En hiermee ook weer de groene trui overnam van Alessandro Petacchi. Van de grote namen ontbraken enkel Cadel Evans en Ivan Basso in deze groep. Robert Gesink kreeg 5 kilometer voor de finish nog een lekke band, maar wist nog op tijd aan te sluiten en zo tijdverlies te vermijden.

Bekijk hier de beelden van de zinderende slotfase: 173242-tour-slotfase-etappe-20.html