Bagnères-de-Luchon – Pau 199,5 km

Morgen staat de renners een helse rit te wachten. En rit die het peloton achtereenvolgens over de Col de Peyresoude (1e cat.), Col d’Aspin (1e cat) , Col du Tourmalet (HC) en Col d’Aubisque (HC) voert. Het behoefd geen verdere uitleg dat deze rit de titel van Koniginnerit mag dragen. Deze etappe is volgens Tourdirecteur Christian Prudhomme een hommage aan wielerlegende Eddy Merckx. De Belgische halfgod reed in 1969 (jaar van zijn eerste Tourzege) tijdens een legendarische rit met hetzelfde rijtje prachtige beklimmingen de concurrentie helemaal aan gort en legde er het fundament voor zijn eerste van in totaal vijf Tourzeges. Wie gaat morgen de Belgische grootheid achterna?

Bagnères-de-Luchon - Pau 199,5 km

Favorieten

Één ding staat vast: er gaat geen koekenbakker met dagzege aan de heil. De Tourdirectie hoopt natuurlijk op een heroïsch gevecht met een zeer mooie winnaar. Na de Col d’Aubisque is het nog 61,5km naar de finish een heel eind. Op de Aubisque ontstaat er waarschijnlijk nog een gevecht, waar slachtoffers gaan vallen. Die hebben nog de kans krijgen terug te keren in de afdaling. Er is dus een mogelijkheid dat het selectieve groepje klassementsrenners in Pau gaat sprinten om de zege. Iemand die afgelopen dagen verbasend goed in vorm is, is de Rus Denis Menchov. Zo kon hij gisteren ook de demarrages van Contador parreren. De renner van Rabobank beschikt in een kleine groep ook een goed eindschot. Die weg loopt in Pau ook nog ietsjes op, dus dat vergroot bovendien de kansen voor Menchov.

Het kan ook zijn dat de twee grootste renners uit de Tour de wens van Prudhomme in vervulling laten gaan er een waar man- tegen mangevecht van gaan maken. Dit zou inhouden dat Alberto Contador en Andy Schleck bergop zo sterk zijn en de rest achter zich laten op de laatste beklimming van de dag. De kans dat zij het tot de finish met z’n tweeën zullen uitzingen lijkt echter wel klein, want 60 kilometer is nog wel een heel eind en donderdag staat er bovendien ook weer een machtige etappe op het programma. Maar als de selectieve groep bijeenblijft zullen zij nog zeker van de partij zijn. En dan is er altijd nog een kans dat zij in de sprint met de ritzege gaan lopen. Want deze etappe staat wel mooi op je palmares. Of is Andy Schleck zo getergd zijn dat hij alles en iedereen aan gort rijdt.

Dan zijn er nog drie klassementsrenners die elkaar nog als bondgenoot kunnen gebruiken om met z’n drieën met een voorsprong aan de streep te bereiken. Samuel Sanchez zou misschien nog wat tijd willen pakken om zijn derde plek wat te verstevigen. Jurgen van den Broeck en Robert Gesink willen op deze manier nog een sprintje vermijden. Het lijkt sterk dat ze al op de klim zullen wegrijden. Maar op het vlakke demarreren en vervolgens goed samenwerken lijkt een waarschijnlijker scenario. Of zullen ze liever hun pijlen willen verschieten tijdens de laatste bergetappe met aankomst op de Tourmalet?

Het zou ook een etappe kunnen zijn voor, met respect, de ouwe rotten in dit peloton die nog een laatste huzarenstukje willen opvoeren. Lance Armstrong, Carlos Sastre, Cadel Evans en Christophe Moreau vallen in deze categorie. Ze staan allemaal op enige of ruime afstand van het geel en het grote peloton zal niet ongerust worden als zij mee in een ontsnapping zouden zitten. Sastre ging gisteren al eens in de aanval, Armstrong kondigde een aanval aan. Is morgen dan die dag? Het zou wel mooi zijn als de zevenvoudig Tourwinnaar als afscheid deze rit nog op zijn naam mocht schrijven.

Denis Menchov finishte zondag voor de groep 'Gele Trui', is dat morgen weer het geval? (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

***** Denis Menchov
**** Alberto Contador, Andy Schleck
*** Samuel Sanchez, Robert Gesink, Jurgen van den Broeck
** Ivan Basso, Roman Kreuziger, Luis Léon Sanchez, Joaquim Rodriguez
* Lance Armstrong, Carlos Sastre, Cadel Evans, Alexander Vinokourov, Christophe Moreau