Rondom Jeruzalem zijn bergen; zo is de HERE rondom zijn volk van nu aan tot in eeuwigheid. In Psalm 125 staat ‘Rondom Jeruzalem zijn bergen’. Deze bijbeltekst was het eerste waar ik vanmorgen aan dacht toen ik het gebied waar we met de bus doorheen naar Lourdes reden, omringd zag met Pyreneeën. We reden op dat moment door de dauw nog mistige sneeuwtoppen tegemoet.

Uitzicht van de Col des Ares (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Het is dag vier en vanmorgen namen we afscheid van het mooie Ibis Hotel in Toulouse. Na een korte nacht zaten we even na zeven uur aan tafel en vertrokken we om half acht naar de Col des Ares (2e cat.).

In de bus vulden we zoals gewoonlijk onze Tourtoto in. Helaas waren we vergeten ons orakel Tim VD te raadplegen, waardoor het nattevingerwerk is geworden. Laurens vulde Samuel Sanchez, Contador, Andy Schleck, Menchov, Gesink, Hesjedal, Van den Broeck, Joaquin Rodriguez, Sastre en Cunego in, ik eveneens Samuel Sanchez, Menchov, Hesjedal en Andy Schleck en Voigt, Monfort, Vinokourov, Löfkvist, Charteau en Roche.

Saxo Bank voert het peloton aan, maar het heeft niet mogen baten voor Andy Schleck (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Het werd weer een aangenaam ritje met de bus en al gauw stond de Col des Ares aangegeven op de verkeersborden. De klim ging aardig omhoog en op een gegeven moment werd de bergweg smaller en smaller. Automobilisten zagen onze stevige bus bevend tegemoet: hoe zouden zij dit overleven? Onze buschauffeur loodste ons echter vakkundig langs de tegenliggers en de afgrondjes naar de top van de berg.

Op de flanken van de berg kwamen we ook nog een vrachtwagen van de organisatie tegen. De chagrijnige Fransman wilde van geen wijken weten en wees zenuwachtig op het bordje voor de ruit van zijn camion: techniek. Hij morde op onze buschauffeur, die zich niks aantrok van het gedrag van die gekke Fransoos.

Nadat ook de Fransman weggebonjourd was, kwamen we aan aan de andere kant van de Col des Ares. We besloten met zes man een paar honderd meter na het begin van de klim te gaan staan. We hadden met elkaar een bijzonder gezellige dag en geen enkele recreatieve wielrenner ontkwam aan onze enthousiaste toejuichingen. We waren tot ver in het dal te horen en slechts een enkeling waagde zich in onze buurt.

Door ons kabaal, dat varieerde van de wave tot ‘Zie ginds komt de stoomboot’, hadden we een behoorlijk stuk klim voor onszelf en werden we rijkelijk bedeeld door de reclamekaravaan. Achteraf bleek dat een limonadegelletje in een reclametasje gelekt had, waardoor het grootste gedeelte van mijn buit in de prullenbak belandde.

De renners kwamen voorbij onder aanvoering van kapitein Thomas Voeckler, die heel veel potjes kan breken bij het Franse volk. De Fransman won uiteindelijk ook de etappe. Het peloton trok voorbij en ik kwam erachter dat je beter domweg kan klikken met je camera in plaats van te zoeken naar de gele trui in een pak van 150 man. Kevin Seeldraeyers was de laatste renner die passeerde. De bezemwagen reed zowat in het achterwiel van de Belg, die overigens niet als laatste zou eindigen.

Kevin Seeldrayers werd kort gevolgd door de bezemwagen (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Laurens was in de Tourtoto van vandaag de sterkere van ons twee en waarschijnlijk ben ik na vandaag mijn tweede plaats in het algemeen klassement kwijt.

Als fan van Petacchi kon deze foto vandaag niet achterwege blijven (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Na afloop gingen we door naar ons verblijf van de komende vier dagen in Lourdes, het bedevaartsoort in de Pyreneeën. Om half 8 konden we aan tafel aanschuiven en genieten van een avondmaaltijd die bestond uit soep, een kaasbroodje, bloemkool, een plakje rollade en een ijsje.

Ook hier in Lourdes is het prima vertoeven. Hotel Ariane heeft een prachtige loungeruimte beneden en een ruime eetkamer. De hotelkamer is iets kleiner bedeeld, maar met zelfs een föhn voldoende uitgerust.

Aangezien we hier BVN, de tv-zender met een Nederlands/Vlaamse programmering, kunnen ontvangen, proberen we nu nog een woordje mee te pikken van Mart Smeets.

Met vriendelijke groeten vanuit Lourdes,
Team Cycling Story