Revel – Ax-3 Domaines 184,5 km

Niet een renner uit de top van het klassement maar een aanvaller ging vandaag met de ritoverwinning aan de haal. Het was de Fransman Christophe Riblon van AG2r- La Mondiale die als enige van de oorspronkelijke kopgroep van negen man stand wist te houden. Achter hem vochten Andy Schleck en Alberto Contador een gevecht uit. Denis Menchov en Samuel Sanchez wisten hiervan te profiteren en pakten wat tijd terug op de twee favorieten. Robert Gesink had het op de slotklim in het begin niet makkelijk maar finishte weer knap bij de allerbesten. Hij schoof bovendien ten koste van Levi Leipheimer een plek op in het algemeen klassement.

Negen renners zorgden voor de ontsnapping van de dag: Riblon, Van de Walle, Moinard, Brutt, Vaugrenard, Augé, Zabriskie, Rolland en Thomas. Op de klim van de buitencategorie, de Port de Pailhères, bleven de drie eerstgenoemden over. Op drie kilometer van de top moest de Belg Van de Walle de twee Fransen laten gaan. Niet veel later ging het ook voor Moinard te snel, waardoor Riblon als enige overbleef.

In het peloton, dat op meer dan 3 minuten van Riblon reed, waren er ook al wat schermutselingen te noteren. Zo onder andere Rafael Valls, Carlos Sastre, Damiano Cunego en Vasil Kyrienka de aanval. Maar zou zouden op de slotklim, Ax-3 Domaines (1e cat.) één voor één weer worden opgeraapt door de groep der favorieten.

Die groep was door een tempoversnelling van de ritwinnaar van gisteren: Alexander Vinokourov al flink uitgedund. Robert Gesink kon in eerste instantie niet volgen, maar wist op karakter weer aan te sluiten bij de groep Schleck. Contador en Schleck beloorden elkaar de gehele tijd. Toch probeerde de Spanjaard, de klassementsleider tweemaal tevergeefs uit het wiel te rijden. Ook Denis Menchov kon makkelijk volgen. Vanaf dat moment bleven ze elkaar maar beloeren en hielden zij zowaar een echte surplas op de beklimming.

De twee rivalen bleven maar pokeren en op drie kilometer van de streep maakten Gesink, Menchov, Sanchez, Joaquim Rodriguez en Van den Broeck zich los van de twee favorieten. Gesink maakte tempo en liet even verderop een gaatje vallen voor de uitstekend rijdende Rus. Enkel Samuel Sanchez wist in de laatste kilometer nog op het wiel van de Rabo te geraken. Menchov en Sanchez pakten al gauw 30 seconden op Contador en Schleck.

Maar toen vonden die twee het wel welletjes. Ze begonnen tempo te rijden en kwamen weer bij Gesink, Van den Broeck en Rodriguez. Inmiddels was wel duidelijk geworden dat Riblon de ritzege zou pakken. Onder de boog van de laatste duizend meter had de renner van AG2r-La Mondiale een voorsprong van een minuut op Menchov en 1.30 op de groep Schleck. Zoals verwacht kwam Christophe Riblon als eerste over de meteen en pakte de mooiste zege uit zijn loopbaan. Denis Menchov werd knap tweede, voor Samuel Sanchez. 15 tellen later passeerde de groep Schleck/Contador de finish. Robert Gesink zat ook in die groep en eindigde als zesde en nam bovendien dezelfde plek in het klassement over van Levi Leipheimer.

Bekijk hier de beelden van de slotfase: 172857-tour-slotfase-etappe-14.html