Revel – Ax-3 Domaines 184,5 km

Eindelijk daar zijn ze dan: de Pyreneeën. Morgen staat de eerste van vier zware bergritten door dit gebergte op het programma. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Tour de Pyreneeën voor het eerst aandeden. Maar morgen staat er nu nog relatief nieuwe reuzen op het programma. Zowel de Port de Pailhères (buitencategorie) en de slotklim van Ax-3 Domaines (1e cat.) deden pas deze eeuw hun intrede. Maar aankomst bergop betekent bijna altijd spektakel, dus hopelijk morgen ook.

Revel - Ax-3 Domaines 184,5 km

Favorieten

In de etappe naar Morzine-Avoriaz kreeg Alberto Contador een klein tikje van zijn grootste concurrent Andy Schleck. Gisteren trok de Spanjaard de stand weer precies gelijk door bergop de tien verloren seconden weer terug te pakken. Hij voelt zich beter thuis in de Pyreneeën en zei zelf al dat hij in de Pyreneeën op zijn best is. Belofte maakt schuld, dus nu zal hij het ook moeten laten zien. Hij staat immers achter op Andy Schleck, al lijkt diens voorsprong te weinig. Deelt hij op Ax-3 Domaines opnieuw een speldenprik uit aan de Luxemburger.

Na zijn tien seconden tijdverlies op Contador liet Andy Schleck zich niet van de wijs brengen. Hij had zoals hij zelf zegt een mindere dag en wist ook wel dat de klim van Mende meer op het lijf van ‘El Pistolero’ was geschreven. Maar deze Tour is hij over het algemeen bergop zeker niet de mindere van de tweevoudig Tourwinnaar. Het belooft de komende week sowieso een zeer spannend en mooi duel te worden. Op de steile klim Montée du Jalabert behoorde Jurgen van den Broeck tot de beste drie. Hij miste alleen de explosiviteit om Contador en Joaquim Rodriguez te kunnen volgen. Maar was in het groepje Schleck veruit de sterkste. De Belg rijdt überhaupt al een fantastische Tour (momenteel plaats 5) en maakt zeker in de bergen een verpletterende indruk. Veel aangevallen heeft hij nog niet, maar misschien komt dat deze week, te beginnen op Ax-3 Domaines.

Rabobank heeft met Denis Menchov en Robert Gesink twee mannen bij de beste zeven in het Algemeen Klassement staan. Hiermee bevind Rabobank in een luxepositie, die ze zouden kunnen uitbuiten. Veel kenners roepen al dat de twee uitgespeeld moeten worden en om en om moeten aanvallen. De vraag is of ze dit kunnen en ook de ploegleiding dit ook de tactiek van de ploegleiding is. Rabobank heeft naast de mooie klassementsplekken nog geen ritzege gepakt. De komende dagen dienen hiervoor ongetwijfeld kansen aan. Ax-3 Domaines is een redelijk lange en tevens steile klim. Precies wat Robert Gesink het liefste heeft, dus wellicht mogen we iets van hem verwachten. De Pyreneeën is vaak het terrein waar de Basken van Euskaltel zich willen laten zien. De flanken van de Cols staan volk met Baskische supporters met hun vlaggen. De renners uit het Baskenland kunnen soms dan ook net iets meer dan normaal. Misschien brengt de support Samuel Sanchez ook tot grotere hoogte. Al gokken de kenners erop dat Sanchez één dezer dagen door het ijs gaat zakken.

Maar het gevaar van een vroege ontsnapping met daarin goede renners mag nooit onderschat worden. John Gadret, Ruben Plaza en Christophe Moreau zouden een vroege ontsnapping best tot een goed eind kunnen brengen. En wat te denken van Alexander Vinokourov. De Kazach beloofde zijn volk vooraf een ritzege en heeft deze nu te pakken. Maar misschien neemt de Kazach niet genoegen met één ritoverwinnig en gaat hij op zoek naar meer succes. We gaan het zien…

De slotklim: Ax-3 Domaines

***** Alberto Contador
**** Andy Schleck, Jurgen van den Broeck
*** Denis Menchov, Robert Gesink, Samuel Sanchez
** Levi Leipheimer, Joaquim Rodriguez, Roman Kreuziger, Luis Léon Sanchez
* Alexander Vinokourov, John Gadret, Ruben Plaza, Christophe Moreau, Egoi Martinez