Rodez-Revel 196km

De Pyreneeën komen stilaan in zicht. Maar voordat het geweld overmorgen losbarst wacht de renners nog een etappe nar Revel. Het is geen al te lastige etappe, met enkel vijf klimmetjes uit de laagste twee categorieën. Aanvalslustige renners met niet al te goede klimmersbenen moeten vandaag hun slag slaan, want voor hun is het naar alle waarschijnlijkheid de laatste kans. Waarschijnlijk gaat in Revel een aanvallers als eerste over de streep rijden. De beslissing voor de ritzege zal vallen op het laatste klimmetje (Côte de Saint-Ferréol, 3e cat.), waarvan de top op 7,5 km van de finish ligt. Wie durft niet om de zege te sprinten en probeert nog weg te geraken?

Rodez-Revel 196km

Favorieten

Ex-wereldkampioen Alessandro Ballan heeft zich deze Tour nog maar zeer weinig laten zien. Ballan is mede door blessures in 2009 en de Lampre-affaire begin dit jaar, niet meer al te succesvol geweest. In zijn goede tijd was Ballan een renner die op dit soort klimmetjes vaak als een duveltje uit een doosje van de rest weg kon poefen. Trekt de Italiaan nogmaals ten aanval en kan hij zichzelf weer hervinden?

Een paar ploegen misten gisteren de slag en zullen ongetwijfeld op hun donder hebben gehad van hun ploegleiding. Twee ploegen die het moeten hebben van vrijbuiters maar toch hadden liggen slapen waren AG2r-La Mondiale en Team Katusha. Gelukkig beschikte Joaquim Rodriguez over uitstekende benen, waardoor de dag voor de Russische equipe alsnog goed afliep. AG2r – La Mondiale moet zich laten zien. Team Katusha mag, en zal zich misschien veel vertrouwen hebben geput uit de overwinning van Rodriguez. Beide ploegen zullen morgen op zoek naar succes één of meerdere pionnen mee naar voren sturen. Hierbij valt te denken aan Martin Elmiger en Alexander Kolobnev aangezien zij op het laatste klimmetje in staat kunnen zijn hun slag te slaan.

Ook Rabobank, Liquigas en Milram gaven op het beslissende moment niet thuis. Deze ploegen hebben zich in ontsnapping nog niet kunnen onderscheiden. Met name voor Milram is dit zwaar, want ze hebben door het slechte presteren van Gerdemann geen renner voor het klassement meer. Voor het vinden van een nieuwe sponsor zullen zij zich ook in de kijker moeten rijden. Fabian Wegmann zou bij Milram morgen vermoedelijk de vooruitgeschoven pion kunnen worden. Als hij weet mee te zitten is hij direct een gevaarlijke klant voor de zege. Liquigas gokt misschien op Aleksander Kuchynski en Rabobank op de gretige Bram Tankink.

Deze etappe zou ook wel eens een verrassende winnaar kunnen opleveren. Jongens voor wie winnen niet de normaalste zaak van de wereld is. Het zou zo maar kunnen dat aanvallende renners als Yukiya Arashiro, Jeremy Roy, Matthew Lloyd en Pavel Brutt een keer aan het langste eind trekt.

Martin Elmiger is morgen een kanshebber voor de ritzege (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

***** Alessandro Ballan
**** Martin Elmiger, Alexander Kolobnev
*** Fabian Wegmann, Aleksander Kuchynski, Bram Tankink
** Yukiya Arashiro, Jeremy Roy, Matthew Lloyd, Pavel Brutt
* Christian Knees, Julien El Fares, Jérôme Pineau, Steve Cummings, Nicolas Vogondy