De verwachting is dat de beslissing van de Tour de France 2010 zal vallen in de laatste week. Dan krijgen de renners namelijk de Pyreneeën voor hun kiezen. In de veertiende etappe, van Revel naar Ax 3 Domaines, doemen de eerste bergen op en start de Centenaire des Pyrénées: de Tour de France viert dit jaar honderd jaar Pyreneeën!

De passage anno 2010

De passage van de Ronde van Frankrijk is er een om je vingers bij af te likken: zoals gezegd leidt de veertiende etappe de renners over 184 km van Revel naar Ax 3 Domaines (18 juli). Onderweg moeten de renners de Port de Pailhères (HC) over en eindigt de etappe op Ax 3 Domaines (1C).

De vijftiende etappe gaat over 187 km van Pamiers naar Bagnères-de-Luchon (19 juli) over ondermeer de Portet d’Aspet (2C), de Col des Ares (2C) en over de Port de Balès (HC).

Bagnères-de-Luchon is tevens de startplaats van de zestiende etappe die gaat over 196 km naar Pau (20 juli). Deze etappe mag omschreven worden als de kroon op deze editie van de Tour met beklimmingen van de Peyresourde (1C), de Col d’Aspin (1C), de Tourmalet (HC) en de Aubisque (HC).

Na deze monsteretappe mogen de renners genieten van een welverdiende rustdag. Tijdens de zeventiende etappe wordt er dan afscheid genomen van de Pyreneeën in een etappe die vertrekt vanuit Pau en waarin, na de Marie-Blanque (1C), de Col du Soulor (1C), de lijn is getrokken op de top van de mythische Tourmalet (22 juli).