Bourg-de-Péage – Mende 210,5 km

Morgen staat er een etappe op het programma die door veel mensen onderschat wordt. Op papier lijkt de rit niet al te zwaar met enkel klimmetjes van de derde catergorie (3) en tweede categorie (2), maar het is allerminst zeker dat een aanval hier gaat standhouden. Wat wel zeker is, is dat er door de combinatie van dagenlagen hitte en bijna twee weken Tour morgen slachtoffers gaan vallen onder klassementrenners en knechten. Laurent Jalabert was in 1995 de sterkste in Mende en de laatste klim is dan ook deels naar hem vernoemd: Côte de la Croix-Neuve (Montée Laurent Jalabert). Deze beklimming is kort (3,1 km), maar zeer stijl (gemiddeld 10,1%) en lijkt enigszins op de Muur van Huy uit de Waalse Pijl. We krijgen morgen dus aan het einde van de rit gegarandeerd wat mooi spektakel te zien.

Bourg-de-Péage - Mende 210,5 km

De favorieten

Iemand die zich gespecialeerd heeft in korte, steile klimmen is de Spanjaard Joaquim Rodriguez. De renner van Katusha, die momenteel op een goede negende plaats in het algemeen klassement staat, won onder andere tweemaal op de klim van Monteluppone (stukken van meer dan 20%) in de Giro d’ Italia. Hoe steiler de klim, hoe beter voor Rodriguez. Hij zal zeker van zich doen spreken op de slotklim en gaat van start als een topfavoriet voor de ritzege.

De korte, maar steile slotkilometers gaan zeker voor spektakel zorgen

Een renner die zo’n klim normaalgesproken overleeft en vervolgens ook nog kan beschikken over een sterk eindschot is de Bask Samuel Sanchez. In de Vuelta heeft hij al 5 etappezeges op zijn naam staan, maar nog geen in de Tour. Komt daar morgen verandering in. Denis Menchov is ook iemand die in een selectief groep rap aan de aankomst is. Voor hem is het een kwestie van aanklampen en hopen dat het op een sprint uitloopt, waarin hij dan toe zou kunnen slaan.

Maar er zijn twee jongens die al de hele Tour op de bergen ver boven de rest uitsteken: drager van het geel Andy Schleck en vooraf topfavoriet Alberto Contador. In de voorgaande bergetappes nam Schleck zijn concurrent onder vuur, met eenmaal een kleine tijdwinst als gevolg. In een interview met de NOS gaf de Luxemburger aan op deze manier verder te koerse, dus Alberto: You’d better be warned. Al zal het voor Andy een hele opgave zijn om de Spanjaard op zo een beklimming los te rijden. Deze rit is ook op het lijf van Alexander Vinokourov geschreven. De Kazach maakt al de hele Tour een goede indruk als luxeknecht van Contador en misschien mag hij wel voor eigen kans gaan. Mocht dat zo zijn, dan is Vinokourov een zeer gevaarlijke kandidaat voor de overwinning.

Zoals gezegd mag het niet uitgesloten worden, dat een vroege ontsnapping het tot het einde uitzingt. Enkele renners in het peloton hebben ook deze hoop en zullen het zeker gaan proberen. Team Sky heeft twee mannen in de gelederen die meermaals bewezen op dit soort aankomst een grote rol van betekenis te spelen. Het zijn de Zweed Thomas Lövkvist en de Belg Serge Pauwels. Beiden kunnen wel eens meegaan, nu kopman Bradley Wiggins zich enkel nog richt op een top-10 plaats. Team RadioShack rijdt nu ook nagenoeg alleen voor ritoverwinningen en zijn wat aanvallen betreft zeer bedrijvig. Twee renners bij die ploeg die richting Mende mee in de ontsnapping zouden kunnen zitten zijn Janez Brajkovic en Chris Horner. Of krijgen we weer wat te zien van Damiano Cunego. Het blijft gissen…

Joaquim Rodriguez won tweemaal op de enorm steile klim van Monteluppone. De slotklim van morgen is ook steil, dus schrijf Rodriguez maar op als kanshebber. (foto: © Fotoreporter Sirotti)

***** Joaquim Rodriguez
**** Samuel Sanchez, Denis Menchov
*** Andy Schleck, Alberto Contador, Alexander Vinokourov
** Robert Gesink, Jurgen van den Broeck, Chris Horner, Thomas Lövkvist
* Serge Pauwels, Nicolas Roche, Damiano Cunego, Janez Brajkovic, Luis Léon Sanchez