Op zaterdag 3 juli vertrok hij met rugnummer 217 om kwart over vier stipt van het startpodium in Rotterdam en luidde met zijn eerste pedaalslag de Tour de France 2010 in: hierin was hij de opvolger van Neerlands trots Kenny van Hummel. We hebben het over Iban Mayoz, niet te verwarren met de Tourpretendent van enkele jaren geleden Iban Mayo.

De Spanjaard Iban Mayoz Etxeberria is op 30 september 1981 geboren in San Sebastian, niet ver van de Franse grens vandaan. Met zijn 1,72 m en zijn 61 kg behoort hij tot de kleinere en tot de lichtere renners in de Tour.

Iban Mayoz ging onder grote belangstelling van start in Rotterdam (foto: © Tim van Hengel/Cyclingstory.nl)


In 1997, tijdens zijn vroege fietsjaren, was de Spanjaard derde in het nationaal kampioenschap veldrijden. Zeven jaar later, in 2004, maakte Iban Mayoz zijn debuut bij de profs. In dat jaar en in 2005 reed hij, zonder noemenswaardige resultaten voor het Spaanse Relax. In 2006 noteerde hij in de Ronde van Italië namens Euskaltel een 128e plaats overall. Na 2007 verliet hij de Baskische formatie en zocht Mayoz zijn heil bij Karpin-Galicia. Er volgde achtste plaats in de Ruta del Sol, een 9e plaats in de Ronde van Rioja (beide Spaanse rittenkoersen), een 14e plaats in de Ronde van Poitou-Charentes (een Franse etappekoers) en een keurige 39e plaats in de Ronde van Spanje.

In 2009 ging Karpin-Galicia op in Xacobeo-Galicia en was een zeventiende plaats in de Trofee Pollenca (een Spaanse eendagskoers) Mayoz’ grootste wapenfeit. In de Giro d’Italia gaf hij in de vijftiende etappe op.

Momenteel rijdt de Bask voor het Spaanse Footon-Servetto. Mayoz eindigde dit jaar in de Giro als derde in de dertiende etappe naar Cesenatico en als 22e overall. Tevens werd hij tiende in de Grote Prijs Lugano (een Zwitserse eendagskoers). Footon startte de Tour de France met gezelschap debutanten. De Spanjaarden Alberto Benitez, Arkaitz Durán, Aitor Pérez en Rafael Valls, de Oostenrijker Markus Eibegger, de Portugees Manuel Cardoso,de Italianen Fabio Felline, Eros Capecchi flankeren Mayoz en dragen deze ronde het zwart-goud van Footon.

Mayoz besloot zijn proloog op een 123e plaats. Twee dagen later, in de etappe van Brussel naar Spa, zagen we een renner van Footon-Servetto met de fiets aan de hand en de ketting naast de tandwielen Stavelot binnenlopen. Moedeloos, omdat er geen volgauto van zijn ploeg te bekennen was. Een oudere dame legde haar hand op zijn schouder en sprak hem moed in. Zijn rugnummer? 217.

Mayoz loopt met de fiets aan de hand Stavelot binnen: materiaalpech (foto: © Tim van Hengel/Cyclingstory.nl)