Sisteron – Bourg-lès-Valence 184,5 km

De etappe van morgen kan twee kanten opvallen: of er rijdt een kopgroep weg en die houdt het tot het einde vol. Of de sprintersploegen bundelen nog eens de krachten om het op een massasprint te laten uitlopen. Dit eerste lijkt waarschijnlijker, want meestal worden de aanvallers in een overgangsetappe beloond. De kans dat we een typische wandeletappe krijgen voorgeschoteld is zeker aanwezig. Op weg naar Bourg-lès-Valence, dat net als Sisteron voor het eerste een etappeplaats in de Tour is, moeten de renners na eenderde koers enkel over een klim van de derde categorie. De wegen zijn in dit gedeelte van Frankrijk echter nimmer vlak.

Sisteron - Bourg-lès-Valence 184,5 km

De favorieten

Morgen zullen we dus vooral moeten letten op aanvallers en hardrijders met een grote motor, die op het eind ook nog een jump kunnen maken. Het is ook een dag dat veel knechten een keer voor eigen kans mogen gaan. In de Ronde van Zwitserland was er iemand, die zodra hij kon voor eigen succes reed: Marcus Burghardt. Deze Duitser van BMC Racing Team zat tweemaal in de goede ontsnapping en had in de slotfase nog een sterke demarrage in huis. Martijn Maaskant weet hier alles van, want die zag Burghardt recht voor zijn neus wegrijden en zo een tweede ritzege pakken. Zou hij ook in de Tour succesvol kunnen zijn?

Bij Team Sky rijdt ook een aanvaller pur sang, het is de alom bekende Juan Antonio Flecha. Hij won in 2003, toen hij nog voor Ibanesto reed, een gelijke overgangsetappe. Deze Tour hebben we hem enkel in de bergen op kop zien sleuren voor zijn kopman Bradley Wiggins. Hopelijk krijgen we morgen weer de echte Flecha te zijn. Het parcours van deze etappe doet denken aan die van de 14e etappe in de Tour van 2009, waarin Sergei Ivanov de sterkste was. In de rit van Colmar naar Besançon lagen er maar twee obstakels van de derde categorie op de route, de rest was gloeiend. Martijn Maaskant en Albert Timmer zaten in deze kopgroep, vielen beiden aan, maar werden ook weer teruggepakt. Waarna Ivanov met een krachtige jump een gat sloeg en tot aan de streep standhield. De Rus is ook voor de rit van morgen een belangrijke kandidaat.

De naam van Martijn Maaskant is nu al tweemaal gevallen. Even zo vaak was het eindresultaat geen overwinning. Nu Garmin-Transitions kopman Christian Vandevelde heeft verloren lijkt de weg open te liggen voor de renners met aanvalslust. Dus Martijn, laat je zien! De Belgen zouden kunnen rekenen op Jurgen van de Walle. In de vijfde etappe maakte de renner van Quick-Step indruk door het vele beukwerk dat hij in de kopgroep verrichtte. Van de Walle is een echte aanvaller/hardrijder. Deze Belg heeft één probleem: in het afmaken van de koers is hij niet bepaald een ster en dus is zijn palmares tot op heden beperkt gebleven. In die vijfde etappe ging de prijs voor de strijdlust niet naar hem, maar naar één van zijn twee medevluchters: José Ivan Gutierrez. Ook de Spanjaard weet wat hard trappen is en ook hij zal deze etappe ongetwijfeld hebben aangestipt om ten aanval te trekken.

In het peloton rijden er ook een paar Franse renners rond, die hun pijlen willen richten op deze rit. Voor Benoît Vaugrenard en Dimitri Champion is vandaag een kans om de eeuwige roem te vergaren. Het gebeurd in dit soort etappes ook wel eens dat rappe mannen mee in de aanval gaan om op een andere manier een rit te winnen. Gerald Ciolek van Team Milram en Danilo Hondo van Lampre-Farnese zijn twee van die jongens die zo nu en dan de aanval opzoeken. Morgen ook?

Martijn was vorig jaar in de veertiende etappe de strijdlustigste renner. Kan hij morgen wel de hoofdprijs pakken? (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

***** Marcus Burghardt
**** Juan Antonio Flecha, Sergei Ivanov
*** Martijn Maaskant, Jurgen van de Walle, José Ivan Gutierrez
** Benoît Vaugrenard, Dimitri Champion, Manuel Quinziato, Danilo Hondo
* Lars Boom, Gerald Ciolek, Samuel Dumoulin, Nicolas Vogondy, Fabian Wegmann