Chambéry-Gap 179km

14 juli, Quatorze Juillet: de nationale feestdag van de Fransen. Vandaag mogen we dus zeker een overvloed aan Fransen in de kopgroep zien. Vandaag is het bovendien een dag bij uitstek voor de avonturiers. Met de top van de lastigste klim (Côte de Laffrey, 1e cat.) op iets meer dan 100km, lijken de toppers een rustig dagje te nemen. Na deze klim volgt er nog een klimmetje van de derde en één van de tweede categorie. Kort voor Gap is er nog een korte klim, dat echter niet meetelt voor het bergklassement. Misschien dat daar de beslissing kan vallen vandaag.Wordt het een Franse zege of weet een buitenlander het feest ruw te verstoren?

Chambéry-Gap 179km


De favorieten

Wat is er mooier dan op de nationale feestdag als nationaal kampioen winnend over de streep te komen?, moet Thomas Voeckler zich hebben afgevraagd.Het is eerder een verrassing als hij in deze rit niet aanvalt, dan wel. De Fransman is gek op de camera en deze dag past daar uitstekend bij. Maar de kleine Fransoos kan ook wel degelijk goed fietsen. Dit is niet echt het hooggebergte, maar meer het middengebergte, iets dat beter bij Thomas Voeckler past.

Christophe Moreau was gisteren net als zijn ploegmaat Luis Léon Sanchez al heel dicht bij een etappezege. De Franse veteraan stopt na deze Tour en zal zijn carrière op een mooie manier willen afsluiten. Hoe kan de beter dan een etappe pakken en dan ook nog eens op Quatorze Juillet. Dat Moreau goed bergop kan is algemeen bekend, maar kan hij ook afmaken? Iemand die aardig kan klimmen en heeft bewezen ook etappes winnend te kunnen afsluiten is Sylvain Chavanel. De renner van Quick-Step heeft deze Tour al twee ritten achter zijn naam staan. En misschien is zijn honger nog niet gestild en gaat hij op zoek naar nummer drie.

Damiano Cunego heeft al gauw zijn klassementsambities overboord gegooid en is nu alleen maar gefocust op ritsucces. Keer op keer zit hij mee in de goede ontsnapping, maar een ritzege zat er tot op heden niet in. Gisteren was hij er met een derde plaats zeer dichtbij, vandaag is er weer een nieuwe kans en zal hij er weer alles aan doen om op het podium te mogen verschijnen.Een andere outsider voor de ritoverwinningis de Ier Nicolas Roche. De zoon van oud-Tourwinnaar Stephen Roche staat momenteel op een knappe 17e plaats in het algemeen klassement. Vooraf mikte hij op een top-15 klassering, als hij vandaag meezit zou hij een mooie dubbelslag kunnen slaan. De ritzege én een mooie stijging in het algemeen klassement. Pierre Rolland behoort tot de beste klimmers van Frankrijk. In deze Tour heeft hij nog weinig van zich doen spreken. De beklimmingen in deze rit zouden voor hem geen probleem mogen zijn. Dus houdt Pierre Rolland in de gaten.

Huiskamervraag: wie won de etappe van 14 juli in de Tour van 2007? Het goede antwoord: Linus Gerdemann. Op de grote Alpencollen komt hij dit jaar enorm te kort en konden zijn ambities voor een mooi klassement direct de prullenmand in. Net als Cunego gaat hij op zoek naar een ritzege en dus zou het mij niks verbazen als hij vandaag probeert mee te zijn. Andere kanshebbers voor de ritzege zijn: Jérôme Pineau (die zijn bolletjestrui terugwil), Pierrick Fedrigo, en Damien Monier. Vanuit Nederlands oogpunt is het hopen dat de knechten vandaag eens hun eigen kans mogen gaan. Bram Tankink lijkt hiervoor dan de meest geschikte persoon. De altijd humoristische Tukker staat momenteel op een keurige 36e plaats en is hiermee na Robert Gesink de beste Nederlander. Maar het zou mooi zijn mocht hij net als Karsten Kroon (2002) op Quatorze Juillet iedereen achter zich laten. Een 1,2,3’tje zoals destijds met Kroon, Knaven en Dekker lijkt echter onmogelijk.

Thomas Voeckler behoort vandaag tot de topfavorieten voor de ritzege (foto: © Tim van Dijk/Cyclingstory.nl

***** Thomas Voeckler
**** Christophe Moreau, Sylvain Chavanel
*** Damiano Cunego, Nicolas Roche, Pierre Rolland
** Jérôme Pineau, Pierrick Fedrigo, Damien Monier, Sergei Ivanov
* Bram Tankink, Rémy di Gregorio, Christophe Riblon, Anthony Charteau, Kevin Seeldrayers