Morzine-Avoriaz – Saint-Jean-de-Maurienne 204,5km

De renners hebben vandaag kunnen geniet van een welverdiende, maar mogen morgen meteen weer aan de bak. De rit voert het peloton van Morzine-Avoriaz naar Saint-Jean-de-Maurine. In 2006 was dit al eerder een aankomstplaats en wel van een hele bijzondere etappe. Het was de befaamde rit waarin Floyd Landis een dag na zijn inzinking alles aan gort reed en hierdoor de Tour won. Voordat er hier gefinisht wordt, krijgen de renners in de lastigste Alpenrit, een paar zware cols voor de kiezen. Allereerst komen de 186 overgebleven coureurs de Côte de Châtillon (4e categorie) tegen. Pas daarna wordt het zwaar met achtereenvolgens de Col de la Colombière (1e cat.), Col de Aravis (2e cat.), Col des Saisies (1e cat.) en tot slot de zeer beroemde Col de la Madeleine, eveneens van de eerste categorie. Na de Madeleine is het echter nog wel 32 kilometer tot de finish, iets dat deze rit er toch nog iets anders op maakt. Want eerlijk is eerlijk, een finish op de Madeleine was een kers op de taart geweest.

Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne 204,5 km

De kanshebbers

Doordat de finish niet bergop gelegen is, lijkt de kans kleiner dat de topfavorieten om de ritzege gaan strijden. Dit is een uitgelezen kans voor renners met klimmersbenen, die toch al de nodige tijd in het algemeen klassement verloren hebben en dus wel de ruimte van het peloton zullen krijgen. Één van die renners die over goede benen beschikt, maar niet om te topplaatsen in het klassement meestrijdt is de Kazach Alexander Vinokourov. De renner van Astana mag misschien morgen wel eens voor eigen kansen gaan. En dan kan hij er wel eens met de bloemen vandoor gaan.

Twee renners die hun klassementsambities tot nu toe duidelijk niet waar hebben kunnen maken zijn Linus Gerdemann en Christophe Le Mével. De belangrijke renners van respectievelijk Team Milram en La Française des Jeux zijn momenteel terug te vinden op de plekken 56 (+25’48”) en 30 (+8’53”). Om de Tour nog enigszins te redden zullen ze zich moeten richten op het pakken van een etappezege. Morgen zou dan wel een de eerste kans hiervoor zijn.

John Gadret (Fra) en Juan Manuel Gárate rijden niet honderd procent voor het klassement en dus zullen de topfavorieten zich nou niet bepaald druk gaan maken wanneer zij mee in de ontsnapping zitten. Een andere Spanjaard die morgen wel eens op de voorgrond zou kunnen treden is Luis Léon Sanchez. Hij staat momenteel al op 5 minuten van Cadel Evans en misschien kiest hij ervoor om vandaag niet de gehele dag bij de toppers proberen aan te haken. Maar in plaats daarvan op zoek te gaan naar de hattrick. Na eerdere etappezeges in 2008 en 2009.

Ruben Plaza, en Pierrick Fedrigo zijn ook van die renners die in dit soort ritten tot iets in staat zouden moeten zijn. Een Belg die onopvallend door het peloton rijdt, maar zondag toch knap lang met de favorieten meekon is Kevin de Weert. De renner van Quick-Step staat nu 27e, maar een ritzege staat vermoedelijk hoger in de pikorde dan een mooi klassement. Deze zuiderbuur, die ooit nog voor Rabobank reed, zullen we ongetwijfeld nog een keer in de aanval zien deze Tour. Van de klassementsrenners heeft Samuel Sanchez goede papieren. De Bask staat in het peloton te boek als de beste daler van het pak en zou in de laatste dertig kilometer nog wel een gaatje kunnen slaan of dichten.

Vorig jaar was de Col de la Colombière de laatste klim van de dag (17e etappe). Er was veel strijd tussen de besten te zien. Ditmaal zal dat wel anders zijn (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

***** Alexander Vinokourov
**** Linus Gerdemann, Christophe le Mével
*** John Gadret, Juan Manuel Gárate, Luis Léon Sanchez
** Ruben Plaza, Pierrick Fedrigo, Kevin de Weert, Samuel Sanchez
* Andy Schleck, Alberto Contador, Robert Gesink, Jurgen van den Broeck, Cadel Evans