Sylvain Chavanel toonde zich in Station des Rousses, na de etappe naar Spa, wederom de sterkste van het peloton. De Fransman van Quick Step pakte bovendien een dubbelslag: naast de ritoverwinning nam hij ook de gele trui over van Fabian Cancellara, die vandaag een slechte dag kende. Rafael Valls (Footon) eindigde als tweede, Raborenner Garate, vorig jaar winnaar van de etappe naar de top van de Mont Ventoux, werd derde.

Het parcours van vandaag kende enkele behoorlijke scherprechters. Desondanks was de verwachting bij de ploegleiders vooraf dat de sprinters die best kunnen klimmen (types als Freire en Boasson Hagen) mee konden dingen naar de etappezege. Deze verwachtingen kwamen echter bedrogen uit.

Duits kampioen Christian Knees trok al vroeg ten aanval. De renner van Milram kreeg de drager van de bolletjestrui Jerome Pineau (Quick Step), Samuel Dumoulin (Cofidis), Ruben Perez Moreno (Euskaltel) en Danilo Hondo (Lampre) met zich mee. De vluchters pakten ruim acht minuten op het peloton, dat geleid werd door BBOX Bouygues Telecom: de ploeg die de slag gemist had aan het begin van de middag.

Op de voorlaatste beklimming had het vijftal nog drie minuten over. Vanaf dat moment namen de schermutselingen toe. Pineau en Hondo hadden intussen de benen genomen en kwamen samen voorop te liggen. Voeckler en Gautier (beide BBOX Bouygues Telecom) vertrokken uit het peloton en kregen gezelschap van Lloyd (Omega Pharma) en Cunego (Lampre). Chavanel (Quick Step), Garate (Rabobank) en Spaans kampioen Gutierrez (Caisse d’Epargne) demarreerden eveneens en achter Pineau en Hondo bond zich een omvangrijke achtervolgende groep samen.

Uit deze groep werd ombeurten gedemarreerd op jacht naar eeuwige roem. Pineau had intussen op de slotklim Hondo achtergelaten, toen Chavanel de aanval opende. De 31-jarige Fransman ging erop en erover, kwam solo aan en boekte zijn tweede zege deze Tour. Rafael Valls, een 23-jarig talent van Footon-Servetto, was eveneens weggereden, eindigde als tweede, Garate liet ook zijn naaste belagers achter en werd derde.

Het was een mooie Touretappe. Chavanel pakte, zoals gezegd, de gele trui. In het algemeen klassement staat Cadel Evans tweede op 1’25”, Ryder Hesjedal is derde op 1’32”.