Station des Rousses – Morzine-Avoriaz 189km

De eerste bergetappe is achter de rug, maar vergeleken met de etappe van morgen was dit nog maar half werk. De eerste echte Alpenrit brengt de renners naar Morzine-Avoriaz waar er op de top (1796m) van deze klim van eerste categorie gefinisht gaat worden. De renners krijgen eerst twee opwarmertjes van de 4e categorie en pas daarna zal het vuurwerk ontstoken worden. Te beginnen met de Col de la Ramaz (14,3km à 6,8%), daarna kan het peloton even dalen en het hobbeltje Les Gets (3e categorie) beklimming om aan het slotstuk te begin. Dat is de klim van Morzine-Avoriaz, een berg met een lengte van 13,6km en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%, met pieken tot acht procent. De hoop is dat de favorieten elkaar serieus onder vuur gaan nemen. Wie valt door de mand en wie verrast?

Station des Rousses - Morzine-Avoriaz 189 km

Kanshebbers

Klimmen en de naam Alberto Contador, twee dingen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het is algemeen bekend dat de Spanjaard van Astana de beste klimmer uit het peloton is en dus lijkt hij ook de topfavoriet voor de ritzege. Mocht hij winnen, dan zal hij ongetwijfeld met een zalig gevoel de rustdag ingaan.

De Luxemburger Andy Schleck is voor het algemeen klassement de grootste concurrent van Contador. Vorig jaar was hij degene die in het hooggebergte het dichtst bij El Pistolero kon blijven. Tot nu toe heeft hij nog geen Touretappe op zijn palmares staan, maar daar kan wel eens gauw verandering in komen. Nu het gebergte aanbreekt is alle Nederlandse hoop gevestigd op Robert Gesink. De 24-jarige renner uit Varsseveld liet in de Ronde van Zwitserland een uitstekende vorm zijn. Hier won hij ook op indrukwekkende wijze de Koninginnerit naar La Punt. Pieter Weening was in 2005 de laatste Nederlander die een etappe kon winnen. Kan Robert Gesink hier eindelijk verandering in brengen en de dag sowieso een mooi oranje tintje geven?

Dan zijn we aanbeland bij enkele ervaren rotten onder de klassementsrenners: Lance Armstrong, Cadel Evans en Denis Menchov. Met zijn 38 jaar is Armstrong veruit de oudste van dit drietal. De Amerikaan mist de explosiviteit, die hij vroeger had, maar hij kan niet in het wiel bij de concurrentie blijven hangen. Hij heeft immers nog wat goed te maken na de rit naar Arenberg. Misschien plaats hij morgen al wel zijn eerste aanval. Cadel Evans staat er wat betreft de kanshebbers voor het geel er na de eerste week het beste vorm. Evans reed ook een zeer goede Giro, het is alleen maar afwachten hoe diep hij in deze Tour kan gaan. Wat wel zeker is dat de wereldtitel hem wel een andere en nu meer aanvallende coureur heeft gemaakt. Dan tot slot de Rus Denis Menchov, de andere kopman bij Rabobank. Hij heeft dit seizoen weinig competitiekilometers in de benen, maar hij lijkt scherper en geconcentreerder dan de voorgaande jaren. Waar hij staat in het hooggebergte is voor iedereen nog een vraagteken. Menchov kan bergop wel snel aankomen in een kleine groep. En die lijkt er op Morzine-Avoriaz zeker te komen en dus mag hij niet uitgevlakt worden.

Ook met Bradley Wiggins(Team Sky), de nummer vier uit de Tour van vorig jaar moet rekening worden gehouden. Daarnaast zijn er ook nog enkele renners uit de tweede rij die niet op de aanvallen van de grote mannen moeten wachten. Dit zijn dan onder andere Michael Rogersvan Team HTC-Columbia en de Spanjaar Luis Léon Sanchez van Caisse d’Epargne. De ogen van het Belgische volk zullen gericht zijn op Jurgen van den Broeck. De Belg mikt op een plek in de top-10 en zal zijn eigen verwachtingen natuurlijk willen waarmaken. Misschien dat Van den Broeck er met de dagzege vandoor kan gaan als de favorieten naar elkaar blijven lonken.

Contador zou morgen wel eens zijn eerste slag kunnen slaan ten opzichte van zijn concurrenten (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

***** Alberto Contador
**** Andy Schleck, Robert Gesink
*** Lance Armstrong, Cadel Evans, Denis Menchov
** Bradley Wiggins, Michael Rogers, Luis Léon Sanchez, Jurgen van den Broeck
* Linus Gerdemann, Carlos Sastre, Ivan Basso, Roman Kreuziger, Samuel Sanchez