Tournus-Station des Rousses 165,5 km

De eerste kennismaking met de bergen vindt morgen plaats. Dan dienen er zes bergen te worden beklommen. Het begin is nog vrij eenvoudig met twee klimmen van de 3e en één van de 4e categorie. Daarna komen er drie beklimmingen van de tweede categorie. Met name de laatste twee mogen er zeker zijn. Eerst dient de Col de la Croix de la Serra (15,7km à 4,3%) en tot slot doemt de Côte de Lamoura (14km à 5%) op. De aankomst ligt ook op de laatstgenoemde klim. De top ligt weliswaar op 4km van de aankomst, maar het blijft vervolgens nog oplopen. Het is echter niet meer zo steil als er, maar eerder vals plat. De laatste twee kilometers lopen nog respectievelijk op met een gemiddelde 1,5 en 0,8%. Misschien krijgen we al de eerste schermutselingen in het klassement te zien, maar groter is de kans dat de aanvallers van de dag om de zege mogen gaan strijden.

Tournus-Station des Rousses 165,5 km

De kanshebbers

Pierrick Fedrigo, de Franse renner van Bbox Bougyes Telecom heeft aangegeven dit jaar van de bolletjestrui een doel te maken. Deze etappe liggen er vele punten voor het oprapen en dus zal Fedrigo wel eens in de goede ontsnapping mee kunnen zitten. Hij komt in het hooggebergte tekort tegen de rasklimmers en dus zoekt hij in etappes als deze vaak de aanval. Vorig jaar werd zijn inzet nog beloond met een etappezege, door Franco Pellizotti in een sprint à deux te verslaan.

Ook de Australiër Simon Gerrans zou deze aankomst moeten liggen. In 2008 won Gerrans de Touretappe bovenop Prato Nevoso, een klim die iets steiler is als de Côte de Lamoura, maar wel minder lang. De renner van Cervélo beschikt bovendien over sterk eindschot bergop. Maar in dat jaar had hij bij Crédit-Agricole nog een vrije rol. Nu is het maar afwachten of hij ten aanval mag trekken of toch bij zijn kopman Bradley Wiggins moet blijven. Joaquim Rodriguez, de Spanjaard van Team Katusha, beschikt over dezelfde kwaliteit als Simon Gerrans. De Spanjaard kan bergop redelijk goed meekomen, getuige de eindoverwinning in de Ronde van Catatonie dit jaar. En heeft in de Giro op de ongelooflijk steile klim van Monteluppone en vele voorjaarklassiers als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl laten zien ook nog eens erg explosief te zijn.

Wanneer de bergen aan bod komen ontwaken de Basken van Euskaltel-Euskadi uit hun slaap. Egoi Martinez is een renner binnen deze ploeg die graag de aanval zoekt. Daarnaast zal hij zich tijdens de Tour ook weer willen richten op de bolletjestrui. Vorig jaar werd hij tweede in dit klassement, dus tijd voor revanche. Quick-Step heeft Carlos Barredo binnen de gelederen. Dit parcours is hem op het lijf geschreven. Zijn triomf in de Classica-San Sébastian van 2009 is hier een bewijs van. De Côte de Lamoura lijkt ook in grote lijnen op de Jaizkibel, de scherprechter in de genoemde klassieker. Ook Amaël Moinard zou ongetwijfeld ook zijn kansen ruiken in deze rit.

Mocht de ontsnapping niet stand houden, dan liggen er misschien mogelijkheden voor de klassementsrenners uit de tweede lijn, die al wat tijd hebben verloren en iets willen goedmaken. Hierbij moet gedacht worden aan types als Linus Gerdemann en Luis Léon Sanchez. Andere namen die we in dit soort etappes in de frontlinie kunnen verwachten zijn: Rémy di Gregorio, Pierre Rolland en de Est Rein Taaramae.

Heeft deze ploeg morgenavond in het hotel een reden tot juichen? (foto: © Tim van Dijk/Cyclingstory.nl)

***** Pierrick Fedrigo
**** Simon Gerrans, Joaquim Rodriguez
*** Egoi Martinez, Carlos Barredo, Amaël Moinard
** Pierre Rolland, Linus Gerdemann, Rein Taaramae, Rémy di Gregorio
* Luis Léon Sanchez, Roman Kreuziger, Sandy Casar, Kevin Seeldrayers, Eros Capecchi