Montargis-Gueugnon 227,5km

De langste etappe uit deze editie van de Tour de France dient zich aan. Tijdens de 227,5 kilometers krijgen de renners vier klimmetjes van de vierde categorie voorgeschoteld. In het begin van de rit liggen de Côte de Bouhy en de Côte de la Chapelle. Op 50 kilometer van de aankomst wacht de Côte de Montarons en 30 kilomter verderop de Côte de la Croix de l’Arbre. De lengte en de hitte gaan ongetwijfeld een rol spelen tijdens de lange etappe. Misschien dat de aanvallers ditmaal een vrijgeleide kunnen krijgen of zullen de sprintersploegen er alles aan doen om weer een sprint op touw te zetten? Want dit zou voorlopig wel eens de laatste kans kunnen zijn.

Montargis-Gueugnon 227,5km


De Duitser Fabian Wegmann zal zijn kans ruiken om ten aanval te trekken. De rit naar Spa was ook al een etappe die hem lag, maar toen zal hij tegen zijn zin hebben moeten blijven zitten. Wegmann is een redelijk explosieve renners, die in een groepje rap kan aankomen, maar zijn medevluchters ook op het klimmetje achter kan laten.

Martin Elmiger rijdt tot op heden een onopvallende Tour, maar zou daar morgen wel eens verandering in kunnen brengen. De Zwitsers kampioen is een gelijksoortig renner als Wegmann. Dus ook van hem mogen het nodige verwachten. Euskaltel-Euskadi heeft geen echter sprinter bij zich, dus zij zullen het moeten hebben van een ontsnapping. Egoi Martinez is een aanvaller pur sang, die zich vaak mengt in de strijd om het bergklassement. Misschien dat hij morgen meegaat om de nodige punten te sprokkelen. Martinez is geen echte veelwinnaar, maar heeft al een rit in de Vuelta achter zijn naam staan. Wie weet pronkt na morgen ook een etappe in de Tour de France op zijn palmares.

De Fransen staat tot op heden op 1 zege. Bij alle Franse ploegen ontbreekt een sprinter van topformaat, dus zullen ook zij het met hun vrijbuitersploegen van een ontsnapping moeten hebben. Cofidis heeft Samuel Dumoulin in de gelederen en dit is zo’n renner die in dit soort etappes opduikt. Bbox Bougyes Telecom heeft dan weer Thomas Voeckler. Als er ook maar een kleine kans voor slagen voor aanvallers is, waagt de kleine Fransman erop. Er zal dus niet raak opgekeken moeten worden als hij morgen om de zege gaat strijden. Anthony Geslin, de renner die in 2005 op het WK in Madrid de bronzen plak veroverde, zou wel eens de vooruitgeschoven man bij La Française des Jeux kunnen zijn.

Maar een massasprint behoort natuurlijk ook nog steeds tot de mogelijkheden. Thor Hushovd en Oscar Freire zijn van die sprinters de klimmetjes makkelijk overleven en een harde koers moeten hebben. In de sprint komen ze snelheid te kort, maar als het een zware dag is geweest staan zij altijd op. Andere namen waarop gelet moet worden: Rui Faria da Costa, Jérôme Pineau en Aleksander Kuchynski. Vanuit Nederlands oogpunt kunnen we misschien het één en ander verwachten van Martijn Maaskant en Maarten Tjallingii.

Fabian Wegmann behoort morgen zeker tot een van de kanshebbers (foto: © Christopher Thomas)

***** Fabian Wegmann
**** Martin Elmiger, Egoi Martinez
*** Samuel Dumoulin, Thomas Voeckler, Anthony Geslin
** Thor Hushovd, Oscar Freire, Jérôme Pineau, Rui Faria da Costa
* Aleksander Kuchynski, Martijn Maaskant, Maarten Tjallingii, Charles Wegelius, Sergei Ivanov