De Brit Mark Cavendish heeft de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De renner van Team HTC-Columbia klopte in de etappe van Epernay naar Montargis (187,5 km) in de sprint de Duitser Ciolek (Team Milram) en de Noor Boasson Hagen (Team Sky) en boekte zijn eerste zege deze Tour.

Mark Cavendish is iedereen te snel af in Montargis (foto: © ASO/B.Bade)


Ook over de etappe van vandaag was vooraf de verwachting dat deze zou eindigen in een massaspurt. Over de twee bultjes na 18,5 km (de Côte d’Orbais-l’Abbaye, 4e cat.) en 36,5 km (de Côte de Mécringes, 4e cat.) hoefden de renners zich niet heel veel zorgen te maken en de sprintersploegen hadden deze etappe al voor de Tour omkringeld als doelstelling voor hun kopmannen.

Uiteraard gingen ook vandaag renners op zoek naar eeuwige roem. De Belg Jurgen van de Walle (Quick Step), de Algerijnse Fransman Julien El Fares (Cofidis) en Spaans kampioen José Ivan Gutierrez (Caisse d’Epargne) gingen met elkaar op stap en wisten een maximale voorsprong van acht minuten bijeen te rijden.

Na een rustig dagje in de zon, sloegen de knechten van de sprintersploegen de handen ineen en knabbelden langzaamaan aan die acht minuten. Op vier kilometer voor de spreep was alles weer samen en mochten Petacchi en Hushovd en co met elkaar knokken voor de zege. Cavendish werd knap afgezet voor zijn sprint door Mark Renshaw en boekte op die manier zijn eerste overwinning deze Ronde van Frankrijk.