Épernay-Montargis 187,5 km

De vijfde etappe krijgen de sprinters opnieuw de kans op een ritwinst. Vandaag was het een groot koninklijk sprintersbal, waar Alessandro Petacchi iedereen op waarde klopte. Morgen voert de etappe door de champagnestreek richting Montargis, dat voor de eerste maal een aankomstplaats is. Op de weg hiernaartoe moeten er in het begin twee klimmetjes van de vierde categorie beklommen worden, daarna zijn de wegen enkel nog maar glooiend. Niets lijkt een derde massasprint te kunnen voorkomen. Wie mag de champagnekurk opentrekken?

Épernay-Montargis 187,5 km

Alle ogen zullen gericht zijn op de Italiaan Alessandro Petacchi. De 36-jarige sprinter van Lampre-Farnese lijkt de vorm uit zijn topjaren 2003, 2004 en 2005 weer teruggevonden te hebben. Wat ook opvalt is dat hij tegenwoordig ook geen treintje meer nodig heeft om de sprint af te kunnen maken. Het is opvallend dat hij op zijn leeftijd nog steeds zeer explosief is en iedereen op basis van pure snelheid de baas is. Morgen is hij dan ook de te kloppen man.

Zal Edvald Boasson Hagen dan toch de sprint winnen morgen? (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Edvald Boasson Hagen liet gisteren voor het eerst op het grote podium zien een zeer talent met exceptionele sprintkwaliteiten te zijn. De derde plaats van vandaag zal hem ongetwijfeld veel vertrouwen hebben gegeven. Kan hij morgen nog beter en de champagne mogen ontkurken? Thor Hushovd reed in de etappe van vandaag een zeer teleurstellende sprint. De leider in het puntenklassement zat goed geplaatst, maar werd aan alle kanten voorbijgereden en finishte uiteindelijk op een negende plaats. Maar wat het sprinten betreft kan het bij de volgende sprintaangelegenheid weer compleet anders zijn en dus mag de Noor zeker niet uitgevlakt worden.

Robbie McEwen was ook vandaag in de uitslag weer in de top-5 terug te vinden. Hij zat lange tijd mooi in het wiel van Petacchi, maar verder dan dat kon hij niet komen. Ook voor McEwen dat er in Montargis weer een nieuwe kans in het verschiet ligt. Julian Dean was in Reims met een tweede plaats de grootste verassing van de dag. De Nieuw-Zeelander van Garmin-Transitions is door de blessure van Tyler Farrar de aangewezen man voor de massasprinten. Normaal is hij degene die Farrar moet lanceren, maar zijn nieuwe rol vervulde hij ook met verve. Nu hij weet dat hij in een massasprint zo dicht bij de zege kan komen, zal hij morgen met veel vertrouwen een nieuwe spurt tegemoet zien. Mark Cavendish zakte vandaag dan weer compleet door het ijs. Zijn ploeg Team HTC-Columbia was als enige in staat een treintje op te zetten, maar de Brit kon het karwei bij lange na niet afmaken (plaats 11) en gaf het in de laatste meters zelfs op. Hij is nu dan ook naar alle waarschijnlijk gebrand op revanche.

Oscar Freire kwam gisteren niet verder dan een tiende plaats, maar behoort nog steeds bij de elite van het sprinterskorps. Hij raakte vandaag enigszins ingesloten, dus dat is nog een verbeterpunt voor de dag van morgen. Ook Gerald Ciolek, van wie redelijk wat werd verwacht, was weer in geen velden of wegen te bekennen. Maar in een sprint is het vaak wel een man om rekening mee te houden. Robert Hunter deed het in de straten van Reims naar behoren en sprintte naar een knappe ereplaats (5e). Het kan ook zijn dat hij moet gaan werken voor Julian Dean, die net iets sneller is dan de Zuid-Afrikaan. Maar voor hetzelfde geld mag hij net als Dean zijn eigen gang gaan nu Tyler Farrar niet in staat is mee te sprinten.

***** Alessandro Petacchi
**** Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd
*** Robbie McEwen, Mark Cavendish, Julian Dean
** Oscar Freire, José Joaquin Rojas, Robert Hunter, Gerald Ciolek
* Sébastien Turgot , Mark Renshaw, Daniel Oss, Lloyd Mondory, Jürgen Roelandts