Thor Hushovd heeft vandaag de derde etappe in de Tour de France gewonnen. Fabian Cancellara pakte opnieuw het geel. In de rit, waar ook over de gevreesde kasseistroken werd gereden, was hij in een sprint van een groepje van zes, met onder meer Andy Schleck, Fabian Cancellara en Cadel Evans de sterkste. Morele winnaars van de dag zijn Andy Schleck en Cadel Evans, zij wonnen ondere andere ruim een minuut op Alberto Contador en meer dan twee minuten op The Boss: Lance Armstrong.

Zeven renners zochten vandaag de aanval: Steven Cummings (Team Sky), Pavel Brutt (Team Katusha), Roger Kluge (Team Milram), Pierre Rolland (Bbox Bougyues Telecom), Imanol Erviti (Caisse d’Epargne), Stéphane Augé (Cofidis) en Ryder Hesjedal. De Canadees Hesjedal bleek over de sterkste benen te beschikken en liet zijn zes medevluchters achter zich.

Terwijl hij nogmaals de aanval zocht, viel Frank Schleck op één van de kasseistroken en moest uiteindelijk ook de strijd staken. Door deze val konden zes renners zich van het peloton losmaken. Het was een mooie groep met: Andy Schleck en Fabian Cancellara van Team Saxo Bank, Geraint Thomas (Team Sky), Cadel Evans (BMC Racing Team) en Thor Hushovd. Alberto Contador belandde in een tweede groep, met ook Denis Menchov en Jurgen van den Broeck daarbij. Lance Armstrong had minder geluk: hij reed namelijk op een slecht moment lek en was gedwongen tot een lange achtervolging, met enkel Yaroslav Popovych bij zich.

Op 6 kilometer van het einde werd de moegestreden Hesjedal bijgehaald door het groepje Schleck, die vervolgens om de dagzege gingen sprinten. Hierin bleek Thor Hushovd duidelijk de snelste, voor Geraint Thomas en Cadel Evans. Achter hen finishte de groep Menchov op 53 seconden. Alberto Contador moest wegens materiaalpech in de laatste kilometer dat groepje laten gaan en verloor zo nog eens 20 seconden extra. Lance Armstrong kwam op meer dan twee minuten in een vierde groep binnen. Robert Gesink verloor 2 minuten en 25 seconden.

Ook voor Sylvain Chavanel verliep de etappe niet zo als gehoopt. De Fransman raakte door de val van Frank Schleck achterop en bleef ook niet van verdere pech bespaart. De renner van Quick-Step moest tweemaal van fiets wisselen, verloor vier minuten en zakte zo naar de vijfde plaats in het klassement. Fabian Cancellara was van de kopgroep de beste geplaatste en mocht zodoende weer het geel aantrekken.

Cadel Evans deed vandaag goede zaken in het Algemeen Klassement. (foto: © Laurens Alblas)