Wanze – Arenberg Porte du Hainaut 213km

De dag die zoveel klassementsrenners vrezen breekt morgen aan. Dan staat namelijk een mini-versie van Parijs-Roubaix op het programma, en dat betekent kasseien. In totaal wachten de renners zeven verschrikkelijke stroken, samen goed voor 13,2 kilometer stenen. De laatste in deze etappe, die van Haveluy, ligt op tien kilometer van de finish in Arenberg (dat bekend staat om het Bos van Wallers). Voor de favorieten voor het eindklassement wordt het een kwestie van overleven. Ze weten immers dat die Tour niet gewonnen zal worden, maar wel kan worden verloren. De rit naar Arenberg kan wel eens voor heel veel spektakel gaan zorgen en lang bij de mensen in hun geheugen blijven zitten.

De één is dol op ze, de ander haat ze.

Waar de favorieten met klamme handjes op de fiets zitten, zullen de echte liefhebbers van de klinkers zich als kleine kinderen in een speeltuin wanen. De grootste liefhebber van allemaal is der Platwaltser uit Bern: Fabian Cancellara. Dit jaar was hij veruit de sterkste in Parijs-Roubaix, dus het is niet verwonderlijk dat hij bij velen als top favoriet wordt aangeduid. De Zwitser danst over de stenen en is voor de rest van het peloton morgen niet meer bij te benen als hij eenmaal zijn turbo heeft aangezet. Al heeft de ploegleiding voor hem waarschijnlijk een andere rol in gedachte.

Maar er zijn meer mensen die zich op dit terrein thuis voelen. De Noorse bonk Thor Hushovd is één van hen. Jaar in, jaar uit presteert hij goed in de voorjaarsklassieker. Zo werd hij tijdens de editie van dit jaar knap tweede, weliswaar op twee minuten precies van Cancellara. De nummer drie van dit jaar: Juan-Antonio Flecha gaat ongetwijfeld ook alles op alles zetten om deze etappe te winnen. De Spanjaard die sinds dit seizoen voor Team Sky rijdt. Het winnen van de Hel van het Noorden is voor hem een droom, maar misschien neemt hij ook al genoegen met het zegevieren in deze mini-versie.

Een andere specialist is de Amerikaanse veteraan George Hincapie, de vraag is echter of hij voor zijn eigen kans mag gaan of dat hij Cadel Evans zonder kleerscheuren en tijdverlies door de etappe moet zien te loodsen. Deze vraag kan ook gesteld worden bij Matti Breschel. Enkele maanden geleden was hij een grote favoriet voor de zege, maar hij kon door een blessure nimmer een rol spelen. Misschien dat hij dit vandaag wel kan, als hij al een vrije rol krijgt van Bjarne Riis. Naast George Hincapie heeft BMC Racing Team nog een andere troef in handen, namelijk de voormalig wereldkampioen Alessandro Ballan. De Italiaan heeft immers al enkele malen een ereplaats behaald in de mythische klassieker. De laatste twee jaar waren niet bepaald de succesvolste in zijn carrière, maar misschien dat hij morgen weer helemaal opleeft.

Zal Fabian Cancellara morgen nogmaals een zegegebaar mogen maken? (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Het Nederlandse wielrennen zou ook wel weer eens een opleving kunnen gebruiken. Op dit parcours is Martijn Maaskant hiervoor de aangewezen kandidaat. In 2008 behaalde hij verrassend een buitengewone vierde plaats in de Hel. Misschien dat hij dit huzarenstukje zou kunnen evenaren of liever verbeteren om mee te spelen om die eerste plek. Het is echter te hopen dat hij op de kasseistroken niet het handje van Christian Vandevelde hoeft vast te houden. Het is ook uitkijken naar de prestatie van Lars Boom. Met zijn achtergrond als veldrijder zou hem dit moeten liggen. Het is afwachten of hij twee dagen na zijn lange ontsnapping weer het onderste uit de kan kan halen.

Andere outsiders zijn: Edvald Boasson Hagen, Andreas Klier, Sylvain Chavanel en Jurgen Roelandts die, nu Boonen in de Tour ontbreekt, de eer van de Belgen in deze etappe hoog moeten zien te houden.

***** Fabian Cancellara
**** Thor Hushovd, Juan-Antonio Flecha
*** George Hincapie, Matti Breschel, Alessandro Ballan
** Martijn Maaskant, Edvald Boasson Hagen, Sylvain Chavanel, Jurgen Roelandts
* Lars Boom, Andreas Klier, Manuel Quinziato, Bernhard Eisel, Johan Vansummeren