Vandaag trekt de gehele Tourkaravaan naar Brussel waar aan de Houba de Stroperlaan de finish ligt. Het parcours is zo vlak als een biljartvlak en dus lijkt de eerste massasprint van deze Tour de France zich aan te gaan dienen en zijn alle ogen op de sprinters gericht. Waarschijnlijk zullen we de winnaar dan ook tussen hen moeten zoeken. Of zal de wind nog roet in het eten gooien?

De snelste man in het peloton is zonder twijfel Mark Cavendish. Dit seizoen staat de teller wat het aantal overwinning betreft pas op drie, maar de sprinter van Team HTC-Columbia is gebrand op zijn elfde zege in de Tour de France.

Maar zijn grootste concurrenten weten dat Cavendish dit jaar te kloppen is, en dus ook in de Tour de France. Zijn grootste belager lijkt Tyler Farrar (Garmin-Transitions) te gaan worden. De in Gent woonachtige Amerikaan won dit jaar onder meer al twee etappes in de Giro d’Italia. Een andere sprinter die weet wat winnen in de grote ronden inhoud is Alessandro Petacchi. De Italiaan van Lampre won in zijn carrière al 44 maal in een grote ronde. Zijn teller in de Tour staat momenteel op 4, maar misschien komt daar vandaag verandering in. Dat de vorm goed is liet hij in de Ronde van Zwitserland zien door de vierde etappe na een massasprint te winnen.

Bij een sprint is Mark Cavendish de te kloppen man. (foto © Pascal Pavani/AFP)

Ook Thor Hushovd en Gerald Ciolek kunnen vandaag wel eens met de bloemen naar huis gaan. In een enkele massasprint strijden zij mee voor het plekje op het hoogste schavot. Beide zijn dit jaar nog niet zeer succesvol geweest. De Noor mocht enkel bij het afgelopen Noors Kampioenschap op de weg een zegegebaar maken. Ciolek was dit jaar de snelste in de derde etappe van de Ronde van Beieren. En dan mogen we ook Oscar Freire niet vergeten. De sprinter van de Rabobankploeg won dit jaar Milaan-San-Remo, maar de vraag is of hij nog altijd de topsnelheid heeft om renners als Cavendish en Farrar te kloppen. Oscarito kampt overigens op dit moment met een bekende wielerkwaal: de derde bal. Dit kan wel eens een negatieve rol voor hem gaan spelen.

In een sprint speelt parcourskennis ook altijd een rol. Op basis van dat gegeven mag ook Robbie McEwen tot de kanshebbers gerekend worden. De al 38-jarige Australiër won vijfmaal de klassieker Parijs-Brussel. Van die vijf overwinningen lag de finish vier keer aan de Houba de Stroperlaan. McEwen kent de straat dus als zijn broekzak en zou die kennis vandaag optimaal willen benutten, al is hij niet meer de McEwen van enkele jaren geleden. Dan is er ook nog de jonge Tour-debutant uit Noorwegen: Edvald Boasson Hagen. Boasson Hagen sukkelde dit jaar met een achillespeesblessure, maar raakte net op tijd fit. Zijn top-10 plek in de proloog geeft aan dat het met de conditie goed ziet. Maar kan hij ook meestrijden om de zege in een massasprint?

Dan zijn er tot slot nog de sprinters van het tweede plan. Het zijn niet de grootste ‘sprintkanonnen’, maar zijn wel degelijk zeer rap aan de aankomst. Andere renners om in het oog te houden zijn: José Joaquin Rojas, Fabio Felline, het 20-jarige Italiaanse sprinttalent en jongste deelnemer en de Bask Inaki Isasi. En dan wat te denken van Jurgen Roelandts? De voormalig Belgisch Kampioen is voor eigen volk misschien tot grote dingen in staat is.

***** Mark Cavendish
**** Tyler Farrar, Alessandro Petacchi
*** Thor Hushovd, Gerald Ciolek, Oscar Freire
** Robbie McEwen, Edvald Boasson Hagen, José Joaquin Rojas, Jurgen Roelandts
* Inaki Isasi, Nicolas Roche, Danilo Hondo, Lloyd Mondory, Fabio Felline