Vandaag wordt Rotterdam al verlaten door het grote Tour de Francecircus. De renners koersen over 223,5 km van Rotterdam naar Brussel door Zuid-Holland en Zeeland naar Antwerpen en Vlaams Brabant. Uiteraard waren wij er weer bij in Rotterdam. Het routeboek vertelde ons dat deze etappe wederom vlak zou zijn met als toppunt van de rit het Belgische plaatsje Meise op 38 meter hoogte. De wind zou echter een grote rol kunnen spelen, aangezien het peloton de Zeeuwse wegen aan zou doen en het daar altijd waait.

Terwijl de reclamekaravaan over de Erasmusbrug raast, is het nog vrij rustig langs het parcours (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Op de fiets vertrokken we naar de voet van de Erasmusbrug alwaar we post zouden vatten. Aan de oever van de Maas zetten we onze fietsen op slot en zochten we een mooie plek op tussen het publiek. De reclamekaravaan passeerde rond half 11 en zorgde er voor dat mijn ‘karavaanbuit’ na het Skodahoedje van gisteren werd uitgebreid met de befaamde en beruchte bolletjespet van supermarktketen Carrefour en een slaapmuts van hotel Etap. Toen de klok het middaguur naderde, liep het vol op de Pont Erasmus.

Maar uiteindelijk staat het publiek weer rijen dik (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Het peloton telde vandaag nog 195 renners. Cardoso van Footon-Servetto en Frank van het BMC Racing Team stapten vandaag niet meer op na kwetsuren van valpartijen in de proloog van zaterdag en Florencio werd door zijn ploeg Cervélo van de startlijst afgehaald na het gebruik van verboden medicijnen. Het was schitterend weer boven ’s lands grootste havenstad. Mart Smeets vereerde de Erasmusbrug met een bezoekje en stond met zijn NOS-crew opgesteld tussen de toeschouwers. Toen Smeets een hek weghaalde om de televisiekijker deelgenoot van zijn belevingen tijdens de Tour te laten zijn en een Fransman van de organisatie hem kwam vertellen dat dit niet helemaal de bedoeling was, droop de Fransman af in de richting van.. Tja, waar eigenlijk?

Mart interviewt iemand in het publiek (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Na een ronde langs de historische gebouwen in het centrum van Rotterdam als een soort afscheid, hield het peloton op de Erasmusbrug halt voor de ceremonie. Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende vlagde de renners af voor de officieuze start, de officiële start werd immers enkele kilometers verderop op de Dorpsweg gegeven en de 195 renners tellende groep kwam in beweging. Het peloton passeerde, Mart Smeets begroette de renners en wij genoten van dit spektakel. Net als gisteren stond het rijen dik langs het parcours, zelfs langs de afgelegen wegen in de Hoekse Waard en op Goeree-Overflakkee kleurden vele toeschouwers de zijkanten van de koers.

Team Saxo Bank leidt het peloton, met Andy Schleck en Fabian Cancellara voorop (foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Fabian Cancellara, Lance Armstrong, Alberto Contador: allemaal waren ze present in Rotterdam en bezorgden ze duizenden mensen in Rotterdam twee prachtige dagen. De Tour zal wat ons betreft altijd van harte welkom zijn in Rotterdam. De Tour is gestart, het worden drie mooie weken!

Voor meer foto’s: Tour de France – foto’s etappe 1 Rotterdam