Live@Tour de France: proloog Rotterdam Live@Tour de France: proloog Rotterdam

Vandaag alweer de tweede Live@Tour de France. Maandenlang keek heel het land uit naar die ene start van vandaag. Waar gisteren het Nederlands elftal Brazilië met een vuvuzela naar huis stuurde en Nederland oranje kleurde, stond Rotterdam op zaterdag 3 juli 2010 in het teken van het geel. In het prachtige decor van de Nederlandse havenstad Rotterdam zou Iban Mayoz van de Footon-formatie om kwart over vier stipt vertrekken van het bekende startpodium van de Tour de France.

De voorbije dagen was het schitterend weer in de omgeving van Rotterdam en de verwachting was dat ook vandaag de zon zich veelvuldig zou laten zien. Rond half een ‘s middags begaven we ons langs het parcours. Het was warm en gezien de mobiele waterkraantjes die her en der te gebruiken waren, had de organisatie hier al rekening mee gehouden. Gezegd moet worden dat de organisatie van de Grand Départ Rotterdam knap werk heeft afgeleverd! De proloog was namelijk erg toegankelijk en de organisatie leek overal aan gedacht te hebben.

Veel publiek in de schaduw van de Erasmusbrug – foto: © Laurens Alblas/cyclingstory.nl

Proloog, eigenlijk een twijfelachtige term tijdens deze eerste dag van de Tour de France 2010. Een proloog is namelijk een tijdrit op de eerste dag van een etappekoers van minder dan acht kilometer. De rit door Rotterdam bedroeg 8,9 vlakke kilometers. Waarom heeft de organisatie van de Tour dan er voor gekozen om dit, voor de renners, rondje als proloog te omschrijven? Wie het weet, mag het zeggen en zal een eervolle vermelding krijgen op Cycling Story!

Zoals gezegd stonden we rond half een langs het parcours. We liepen via metrostation Rijnhaven naar de Posthumalaan, alwaar we voor enige tijd post vatten. De naamgenoot van deze laan, Joost Posthuma, doet overigens dit jaar niet mee aan de Tour. Wie startten er dan wel namens de Rabobank? De Rus Denis Menchov is, samen met Robert Gesink, het speerpunt van de boerenleenbank voor het algemeen klassement, van de Spanjaard Oscar Freire wordt verwacht dat hij zich zal mengen in de massasprints en Lars Boom, Juan Manuel Garate, vorig jaar nog winnaar op de Mont Ventoux, Koos Moerenhout, de Duitser Grischa Niermann, Bram Tankink en Maarten Tjallingii vervolledigende ploeg.

Maarten Tjallingii onderweg in Rotterdam – foto: © Laurens Alblas/cyclingstory.nl

De reclamekaravaan zou om 14.10u van start gaan aan de Dordtselaan, gevolgd door een laatste training van de renners en de start om 16.15u. Al tijdens de karavaan, waarin duidelijk werd dat Française des Jeux in een nieuwe kleurstelling deze Ronde van Frankrijk zal rijden, begon het lichtjes te regenen. Dit buitje groeide uit tot een stevige makker, die het leven van veel supporters nogal zuur probeerde te maken. De renners waren, op een aantal na, niet te porren voor een trainingspotje en de paraplu’s bepaalden het straatbeeld. Het publiek bleef echter trouw staan en het wachten werd beloond met droogte rond de start van Iban Mayoz.

De door een val gehavende Cardoso – foto: © Laurens Alblas/cyclingstory.nl

Door de burgemeester van Rotterdan Aboutaleb werd het vertreksein gegeven aan de Spanjaard. De toeschouwers reageerden extatisch en na nummer twee Da Dalto vertrok Maarten Tjallingii als derde en als eerste Nederlander. Twee renners (Frank/BMC en Cardoso/Footon) smakten onderweg door de terugkerende regen tegen het asfalt, Nederlands kampioen op de weg Niki Terpstra eindigde als beste landgenoot op de 16e plaats (+36″), Tourdebutant Lars Boom eindigde als beste Raborenner op de 32e plaats (+44″), Lance Armstrong (4e op 22″) zette Alberto Contador (6e op 27″) op 1-0 achterstand en Fabian Cancellara won als verwacht de proloog, zoals wij deze ronde ook maar gewoon noemen, en ragde de 8,9km af in 10’00”.

Fabian Cancellara finisht na precies 10 minuten – foto: © Laurens Alblas/cyclingstory.nl

De dag was bijzonder geslaagd en achteraf gezien was de regen eigenlijk best wel even verfrissend tijdens het nogal benauwde klimaat. Nadat Cancellara de notabelen na zijn etappeoverwinning en zijn gele trui een handje geschud had en na zijn groene trui uitzwaaide en nadat Tony Martin zijn witte trui in ontvangst had genomen, keerden we weer huiswaarts.

Meer foto’s van deze dag vindt u hier: Tour de France – foto’s proloog Rotterdam


Lees meer Live@Tour de France
ploegenpresentatie en foto’s
proloog Rotterdam
etappe 1 Rotterdam
etappe 2 Stavelot
op weg naar de Pyreneeën
etappe 13 Revel
etappe 14 Ax 3 Domaines
etappe 15 Col des Ares
etappe 16 Col du Soulor
rustdag Pau
etappe 17 Col du Tourmalet
op weg naar huis