Het parcours is door Cycling Story al uitgebreid behandeld en belicht. Maar de vraag is: welke renners kunnen hier morgen het beste op uit de voeten? In dit stuk geven wij een rijtje van kanshebbers voor de eerste gele trui.

Met stip op één staat Spartacus, beter bekend als Fabian Cancellara. Het is niet verwonderlijk dat bij vele mensen de Zwitser als topfavoriet wordt aangeduid. Als erkend hardrijder en tijdritspecialist was hij in 2004, 2007 en vorig jaar de sterkste in de Le Grand Départ. In de Ronde van Zwitserland liet hij eveneens zien dat de proloogbenen goed zijn, door daar de proloog over 7,6 kilometer te winnen.

De grootste concurrenten zullen waarschijnlijk uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig zijn. De mannen die het Cancellara heel lastig kunnen maken zijn: de Brit Bradley Wiggins (Team Sky) en David Millar (Garmin) uit Schotland. Millar won al eens de proloog in de Tour de France. Misschien kan hij dat kunstje tien jaar na dato nog eens overdoen. Wiggins was dit jaar de sterkste in de straten van Amsterdam tijdens de Giro-ouverture. Op een goede dag kunnen zij Cancellara zeker kloppen.

Fabian Cancellara is de topfavoriet (foto: © Laurens Alblas / Cyclingstory.nl)

 Zij zijn niet de enige die zich tot de kanshebbers mogen rekenen. Eén van hen is de jonge Duitser Tony Martin, uitkomend voor HTC-Columbia. Nog meer als Cancellara liet hij met de overwinning in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland zien zeer goed in vorm te zijn. Ook de Amerikaan David Zabriskie zal zich niet kansloos achten. Zabriskie is als goede tijdrijder zeker iemand om ernstig rekening mee te houden. Ook hij weet wat het is om als eerste de gele trui te mogen aantrekken. Hij was immers in 2005 de beste in de proloog. En waarom niet Alberto Contador? We weten nog niet hoe goed zijn vorm is, maar misschien deelt hij morgen al de eerste tik aan de concurrentie uit door over het parcours te vliegen.

Dan zijn we stilaan aanbeland bij de outsiders. Renners die een kans maken, maar niet tot de topfavorieten horen. Renners die in deze categorie vallen zijn onder andere de Australiërs Michael Rogers en Brett Lancaster, maar ook de Tsjechische klassementsrenner Roman Kreuziger en ex-baanwielrenner Geraint Thomas mogen niet uitgevlakt worden. En wat te denken van Lars Boom, zou hij alle wielerliefhebbers in Nederland een onvergetelijk dag doen bezorgen? Ook Maarten Tjallingii en kersvers kampioen Niki Terpstra zullen ongetwijfeld rijden alsof hun leven er vanaf hangt en misschien stijgen zij in deze setting boven zichzelf uit tot ongekende hoogte.

*****  Fabian Cancellara

****     Bradley Wiggins, David Millar

***        Tony Martin, David Zabriskie, Alberto Contador

**          Lars Boom, Michael Rogers, Brett Lancaster, Roman Kreuziger

*             Geraint Thomas, Brent Bookwalter, Sylvain Chavanel, Niki Terpstra, Maarten Tjallingii