En dan rij je daar, net terug van de toertocht Grand Départ. Toch nog maar even langs het Van der Valk-hotel in Ridderkerk (rand Rotterdam / Barendrecht), even kijken, want er verblijven toch vier teams. Katusha, RadioShack, AG2R-La Mondiale en Saxo Bank.

Zelfs de NOS kwam al een kijkje nemen bij het hotel:

De mecaniciens zijn druk bezig met de fietsen, een ander haalt een laatste doek over de ploegbus, weer een ander opent een kofferbak met een hele rits dozen met daarin RadioShack helmen. Druppelvormige tijdrithelmen, zwart met rode helmen en natuurlijk de zwart met gele helmen voor Lance Armstrong. Het lijkt erop dat men in ieder geval genoeg heeft voor zo’n 5 volledige teams. Tsja, je weet maar nooit natuurlijk.

Naast bovengenoemde teams staan er toch ook nog wel wat auto’s van HTC-Columbia, Quick Step, Liquigas en Sky. Ondersteunend personeel? Geen idee, maar ze moeten natuurlijk ergens slapen.

Voor het gemak heeft het hotel een plattegrondje opgehangen met de indeling van de ploegen op de parkeerplaats, maar met zulke bussen is dat niet nodig. Jammergenoeg is geen van de renners zichtbaar aanwezig. Lunchen, trainen, etc. De fans maakt het niet uit, die staan er genoeg, wachtend op hun helden.

Aangezien het hotel vlakbij huis is besluit ik om maar weer te vertrekken. Ik kan altijd natuurlijk nog een keertje terug komen. En vanavond is bovendien de ploegenpresentatie (waarvan wij natuurlijk ook verslag zullen doen). Hup, weer op de fiets.

Ik ben nog geen kilometer van het hotel weg, of daar doemt aan de overkant van de weg opeens een groepje wielrenners op. Moet kunnen, warm weer, toertocht. Dan blijkt dat ze toch wel allemaal hetzelfde shirt aan hebben. Verrek! Het zijn de renners van AG2R-La Mondiale. Enkele renners kijken mijn kant uit en fietsen voorbij. Ja, wat doe je dan? Omdraaien! Enkele honderden meters verder heb ik de renners bijgehaald. Na een groet en een kort gesprekje met de Nicolas Roche rij ik verder mee naar het hotel. Ze blijken net een trainingsrondje gedaan te hebben.

Nicolas Roche (foto: © AG2R-La Mondiale)

Eenmaal bij het hotel aangekomen zijn er zelfs nog wat mensen die mij aanspreken (ook al moet ik toch goed te onderscheiden zijn van de echte renners). “Kon je ze een beetje bijhouden?” “Ja, dat ging wel.” Misschien was het maar vijf- of zeshonderd meter, maar het maakt niet uit. Dit komt in het lijstje met mooie Tourmomenten! En dan bedenk je je dat de Tour zelfs nog moet beginnen…