Rotterdam verwacht tijdens de Tour de France enorme aantallen bezoekers. Tijd dus om nu al goed het parcours te verkennen zodat, wanneer de Tour neerstrijkt in Rotterdam, we een paar mooie plekken hebben om de wedstrijd te volgen.

Parcours proloog/tijdrit Rotterdam (foto: © A.S.O.)

Wat opvalt aan het parcours is dat het een mooi stukje Rotterdam laat zien, met de Kop van Zuid (kantoor- en woontorens), de twee Maasbruggen (Erasmusbrug en Willemsbrug), de Hef (oude spoorbrug) en een stuk over de Boompjes langs de Nieuwe Maas. De twee bruggen zijn ook meteen de enige hoogteverschillen in het parcours (respectievelijk 20 en 19 meter, terwijl het parcours zelf al op 4 meter hoogte ligt).

Hoogteverschillen in het parcours van de proloog in Rotterdam (foto: © A.S.O.)

Ondanks de omgeving van het parcours moet er toch nog hard gewerkt worden. Dat zagen wij ook vandaag tijdens ons rondje. Op verschillende plekken wordt hard aan de weg gewerkt, vooral de voetpaden worden nog even allemaal netjes glad gelegd. Daarnaast zijn ook de verschillende horecagelegenheden al in aanbouw langs de Maas, is de locatie voor het rennerskwartier inmiddels ontdaan van het voetbalveldje (dat hopelijk weer aan de jeugd wordt teruggegeven wanneer de Tour doorfietst naar het warme zuiden) en ook het geraamte van de VIP ruimtes tegenover Zuidplein staat er al.

Enkele mooie plaatsjes om als bezoeker de Tour goed mee te maken zijn dan ook de Boompjes (5 km voor het eind, zie kaart bovenaan de pagina), wat dichtbij de horeca is en tevens een goed zicht geeft over de Maas richting de twee Maasbruggen waar de renners overheen rijden, de zuidelijke voet van de Erasmusbrug (3 km voor het eind, zie kaart) waar de renners in beide richtingen langskomen en niet te vergeten rond de start en finish waar je de renners kunt zien warmdraaien of nog even een sprintje voor de finish kunt zien trekken. Dit is tevens dé plek waar je een handtekening en foto zou kunnen scoren.

Al met al dus een mooi rondje, met interessante bezienswaardigheden voor de bezoekers en tv-kijkers. Châteaux, maisvelden en een oude molen zul je niet tegenkomen in Rotterdam, maar moderne architectuur, water en een oude graansilo des te meer. De Tour in Rotterdam zal dan ook zeker een mooie belevenis worden!

Hieronder is alvast een reeks foto’s die we tijdens de proloogverkenning gemaakt hebben.