Het openingsweekend van het wielerseizoen 2010 is achter de rug: Juan Antonio Flecha en Bobbie Traksel bezorgden hun teams Sky respectievelijk Vacansoleil goede publiciteit. Flecha won zaterdag solo Omloop Het Nieuwsblad (tot voor kort Omloop Het Volk) en Traksel klopte op zondag in Kuurne-Brussel-Kuurne zijn medevluchters Rick Flens en Ian Stannard.

Flecha wint Omloop Het Nieuwsblad (foto: © Sporza)

Dit tweeluik wordt vaak als graadmeter gezien voor het klassieke voorjaar: Wie is er in vorm? Wie moet er in de gaten gehouden worden? Team Sky mocht zich winnaar van het weekend noemen. Naast Flecha rijdt ook de nummer 3 van K-B-K, Ian Stannard, voor de ambitieuze Britse formatie. Flecha pakte zijn eerste grote vis, nadat hij bij de Rabobank jarenlang veroordeeld leek tot ereplaatsen. De Spanjaard zullen we ongetwijfeld terug zien in de aankomende wedstrijden.

In loodzware weersomstandigheden wint Bobbie Traksel Kuurne-Brussel-Kuurne (foto: © PhotoNews)

Traksel is een erkend sprinter, maar heeft veel pech in zijn carrière gekend. In de erbarmelijke omstandigheden op zondag vielen alle puzzelstukjes op hun plek en beloonde zijn ijzersterke optreden, hij reed de hele dag in de aanval, met een memorabele zege.

Omega Pharma – Lotto en Quick Step, de twee Belgische teams, behoorden tot de geklopten. In 1992 was het de laatste keer dat noch een renner van Lotto, noch een renner van de ploeg van Patrick Lefevere op het hoogste treetje van het podium stond in het eerste weekend. Tom Boonen, Jurgen Roelandts en Philippe Gilbert deden mee vooraan, maar konden door verschillende omstandigheden niet winnen.

Aan het openingsweekend kunnen verder weinig conclusies worden gebonden. Boonen maakte indruk in de ‘Omloop’, Lars Boom, Gilbert, Sylvain Chavanel, Roelandts en Nick Nuyens lieten zich eveneens zien. Kuurne-Brussel-Kuurne werd onder te slechte weersomstandigheden verreden. Storm en regen teisterden de renners en een omgewaaide boom noopte de organisatie tot het inkorten van de wedstrijd met 20 kilometer. Niet verwonderlijk eigenlijk dat twee Nederlandse jongens op de plaatsen 1 en 2 finishten. Daarnaast kwamen er slechts 26 renners aan de finish.

Vanaf aanstaande zondag, 7 maart, treffen de renners elkaar in Parijs-Nice. De renners zullen vurig hopen dat de weersomstandigheden beter zullen zijn in deze Koers naar de Zon. De Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gaat op woensdag 16 maart van start. Voor veel renners een opwarmer voor de eerste grote klassieker van het jaar: Milaan-San Remo.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad

1Juan Antonio FlechaTeam Sky204,3km in 5u07'15"
2Heinrich HausslerCervélo+18"
3Tyler FarrarGarmin-Transitionsz.t.
4Luca PaoliniAcqua e Saponez.t.
5Marcel SiebergTeam HTC - Columbiaz.t.

Uitslag Kuurne – Brussel – Kuurne
1Bobbie TrakselVacansoleil4u43'16"
2Rick FlensRabobankz.t.
3Ian StannardTeam Sky+2"
4Hayden RoulstonTeam HTC-Columbia+1'00"
5Dominique RollinCervélo+2'59"

Voor alle grote koersen, kijk op onze Wedstrijdkalender.