Special: De lapjestrui Special: De lapjestrui

Special: De lapjestrui

Achtergronden Laatst bijgewerkt 27 augustus 2017 14:03 Tim van Hengel

Een gruwelijke combinatie, dat was de mening van menig Tour de France-volger. Slechts vier jaar hield de lapjestrui het uit in het grootste fietsevenement ter wereld.

Het kleinood dolf het onderspit tegen de gele en de groene trui en tegen de populaire bolletjestrui en belandde na vier winnaars alweer in de wasmand, om er tot op heden nog niet uitgehaald te zijn.

Lapjestrui (foto: © Wielersportmuseum)

Lapjestrui (foto: © Wielersportmuseum)

Met dank aan het Nationaal Wielersportmuseum, kreeg Cycling Story de beschikking over een foto van de lapjestrui, de trui die alleen bij de echte kenners nog tot de verbeelding spreekt; na 1989 is het shirt immers niet meer te zien geweest in de Tour de France. De lapjestrui werd gedragen door de renner die de leiding had in het combinatieklassement. Het combinatieklassement was een rangschikking waarbij de renner die in alle klassementen er het best voor stond, de leiding in dit klassement had. Vandaar de combinatie geel – groen – bolletjes – rood. Zo’n soortgelijk klassement komt in de Ronde van Italië en in de Ronde van Spanje tegenwoordig nog wel voor.

De vier winnaars van de lapjestrui:
1986: Greg Lemond (VST)
1987: Jean-François Bernard (FRA)
1988: Steven Rooks (NED)
1989: Steven Rooks (NED)

Het combinatieklassement kent echter een langere geschiedenis in de Ronde van Frankrijk. In 1968 deed dit klassement zijn intrede en in die tijd werd de leider beloond met een witte trui. Het shirt stond symbool voor de renner die allround het beste was in het peloton en de Italiaan Franco Bitossi was de eerste die hem mee naar huis mocht nemen. Vanaf 1975 werd de witte trui echter vergeven aan de beste jongere in de Tour en werd de combiné tijdelijk opgeschort. In 1980 deed het echter zijn herintrede. Gesponsord door de Franse TV-maatschappij TF1 werd het combinatieklassement omgedoopt tot Grote Prijs TF1. Dit was echter van korte duur, na 1982 was de opleving alweer geschiedenis. In 1985 kwam het klassement dus voor een derde keer terug in de Tour, nu met de lapjestrui. Steven Rooks was in 1989 de laatste winnaar van het shirt, dat weer voor eventjes uit de was is gehaald.

De winnaars van het combinatieklassement in de Ronde van Frankrijk:
1968: Franco Bitossi (ITA)
1969: Eddy Merckx (BEL)
1970: Eddy Merckx (BEL)
1971: Eddy Merckx (BEL)
1972: Eddy Merckx (BEL)
1973: Joop Zoetemelk (NED)
1974: Eddy Merckx (BEL)
1980: Ludo Peeters (BEL) (Grand Prix TF 1)
1981: Bernard Hinault (FRA) (Grand Prix TF 1)
1982: Bernard Hinault (FRA) (Grand Prix TF 1)
1985: Greg LeMond (VST)
1986: Greg LeMond (VST)
1987: Jean-François Bernard (FRA)
1988: Steven Rooks (NED)
1989: Steven Rooks (NED)

Met dank aan Nationaal Wielersportmuseum

Nationaal Wielersportmuseum