Vandaag is de eerste rustdag in de Ronde van Spanje. De renners hebben na de etappe van gisteren de Lage Landen verlaten en zijn doorgevlogen naar Spanje, alwaar de Vuelta donderdag vanuit Tarragona vervolgd zal worden.

De Ronde van Spanje trad voor het eerst in de geschiedenis serieus buiten de landsgrenzen. Portugal werd al wel eens eerder aangedaan, in 1997, maar dit jaar werd in de 64e editie voor het eerst het Iberisch schiereiland verlaten. In het, voor Spaanse begrippen, hoge noorden werd van start gegaan in het Drenthse Assen.

Vuelta a España

Vuelta a España

De jongste van de drie grote ronden (de Ronde van Italië werd immers voor het eerst verreden in 1909 (Luigi Ganna won dat jaar) en de Ronde van Frankrijk in 1903 (winnaar Maurice Garin)) ging dit jaar op zaterdag 29 augustus van start op het befaamde circuit van Assen, het parcours waarop jaarlijks de TT-motorraces georganiseerd worden en zal op zondag 20 september eindigden traditioneel in Madrid.

De omstandigheden waren regenachtig, niet bepaald het beeld dat renners hebben bij de Ronde van Spanje. Fabian Cancellara won de eerste etappe over 4,8km en mocht na afloop de goudgele leiderstrui aantrekken. De sprinters Tom Boonen en Tyler Farrar eindigden kort achter de Zwitser als 2e en 3e en hadden mogelijkheden om door middel van bonificatieseconden aan de aankomsten van de volgende dagen de leiderstrui over te nemen. Opvallend was de vierde plaats van Jens Mouris van de Vacansoleilploeg. De Nederlander heeft echter veel ervaring op de piste en het vlakke parcours in Assen was geknipt voor de tempobeul. De 7e plaats van Alexander Vinokourov mag ook genoemd worden, de renner uit Kazachstan is in het shirt van Astana teruggekeerd in het peloton na een schorsing voor het gebruik van verboden middelen.

Het peloton bleef in Drenthe, de tweede etappe leidde de renners namelijk van Assen naar Emmen over 203,7km. Van het nagenoeg vlakke parcours werd verwacht dat het uit zou draaien op een massasprint. Drie kilometer na het vertrek tekende zich de groep vluchters van de dag af. Francisco José Martínez (ACA), Tom Leezer (RAB), Dominik Roels (MRM), Lieuwe Westra (VAC) en David Garcia (XAC). Onderweg pakte Leezer de bergtrui op de Relus-beklimming, een beklimming ter ere van de man achter deze Vuelta, de overleden Relus ter Beek. Westra was met nog elf kilometer voor de boeg de laatste man die gepakt werd door het peloton. In de massasprint werden de topsprinters verrast, Farrar en Boonen kwamen niet verder dan de 5e en 8e plaats. Gerald Ciolek won, voor Fabio Sabatini en Roger Hammond. Cancellara behield zijn leiderstrui.

Ciolek klopt Sabatini in de massaspurt, de andere favorieten kwamen er niet aan te pas (foto: © AP)

Ciolek klopt Sabatini in de massaspurt, de andere favorieten kwamen er niet aan te pas (foto: © AP)

De derde etappe voer over 189,7km van Zutphen naar Venlo. Drie man reden vooruit, Johnny Hoogerland (VAC), Lars Boom (RAB) en Jesus Rosendo (ACA) waren vrienden voor een dag en pakten een voorsprong van 9 minuten. Het peloton liet echter niet begaan, ook vandaag lagen er immers kansen voor de sprinters. Rosendo was de laatste man die bijgehaald werd door het peloton en de sprintersploegen bepaalden wederom het beeld van de slotkilometers. De organisatie was echter ver te zoeken en ook vandaag een verrassende uitslag. Greg Henderson van Columbia-HTC trok zo hard de sprint, dat zijn kopman Greipel het wiel verloor. Henderson won vervolgens de etappe, voor Bozic, Freire en Greipel. Het was alweer de 72e overwinning voor Columbia dit seizoen. Cancellara behield de leiderstrui.

Dinsdag was alweer de laatste etappe buiten Spaans grondgebied. De etappe ging van Venlo naar Luik over 225,5km en de renners moesten onderweg monumenten uit de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik als de Cauberg en de St. Nicolas bedwingen. Wederom regende het, wat veel valschade tot gevolg zou hebben, Jakob Fuglsang, de Deense belofte van Saxo Bank, verloor de controle over zijn fiets en kwam tegen een oplegger tot stilstand. De jonge renner kon zijn weg gelukkig wel vervolgen. Lars Boom ging vandaag wederom op avontuur, dit maal op zoek naar de bergtrui. Boom kreeg Javier Ramirez Abeja (ACA), Dominik Roels (MRM) en de kampioen van Oezbekistan Sergey Lagutin (VAC) met zich mee en het kwartet bouwde een voorsprong van een klein kwartier op. Onderweg werd bekend dat Charles Wegelius van Silence-Lotto af was gestapt, twee grote ronden en het slechte weer waren er te veel aan voor de knecht van Cadel Evans. Terwijl Lars Boom zich, toen hij verzekerd was van de bergtrui, al eerder had laten terugzakken, werden de overige koplopers bijgehaald onder impuls van de sprintersploegen. In de laatste drie kilometer deed zich een zware valpartij voor, waarbij vrijwel het hele peloton ten val kwam. Slechts enkele renners ontliepen de dans, waaronder zes renners van Quick Step en Columbia. Zij hadden hun treintjes op kop gezet, zaten voor de val en reden met zes man richting de finish. André Greipel klopte Wouter Weylandt in de sprint.

Na afloop van de etappe zat de ziekenboeg vol. Chris Horner bleek zijn pols gebroken te hebben en zal niet meer opstappen in deze Ronde van Spanje. Alexander Vinokourov moest gehecht worden, maar verwacht wordt dat de Kazach zijn weg wel kan vervolgen. De rustdag kon op geen beter moment komen.

Cancellara heeft het geel behouden (foto: ©Lavuelta.com)

Cancellara heeft het geel behouden (foto: ©Lavuelta.com)


De stand van zaken | 2 september 2009
Algemeen klassement – 1 Fabian Cancellara (SAX)
Puntenklassement – 1 André Greipel (THR)
Bergklassement – 1 Lars Boom (RAB)
Combinatieklassement – 1 Dominik Roels (MRM)
Ploegenklassement – 1 Team Columbia – HTC