Wie gaan er strijden om de prestigieuze leiderstrui van de Vuelta? De winnaar van de laatste editie, Alberto Contador zal er niet bij zijn dit jaar. De Spanjaard heeft in juli al de Tour gewonnen en leeft na een conflict op mindere voet met de huidige ploegleiding van zijn ploeg Astana. De andere twee renners van het podium van vorig jaar, Levi Leipheimer (Astana) en Carlos Sastre (Saxo Bank) gaan evenmin van start, waardoor Ezequiel Mosquera de beste renner uit de Vuelta van 2008 (4e) zal zijn die dit jaar aan de start verschijnt. Hij zal dit jaar wederom uitgespeeld worden voor het algemeen klassement door de Spaanse Xacobeo Galicia-formatie.

Favoriet Andy Schleck aan het werk in de voorbije Tour (foto: © TvH)

Favoriet Andy Schleck aan het werk in de voorbije Tour (foto: © TvH)


Mosquera krijgt grote namen tegenover zich zoals Cadel Evans (Silence-Lotto), Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne), Olympisch kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel) en Ivan Basso (Liquigas). Daarbij kunnen inmiddels ook zeker de namen van de talentvolle renners Robert Gesink (Rabobank), Roman Kreuziger (Liquigas) en Daniel Martin (Garmin) gerekend worden. Eveneens niet uit te vlakken zijn de namen Tom Danielson (Garmin), Kim Kirchen (Columbia), José Angel Marchante (Cervélo) en Chris Horner (Astana).

Het ziet er echter naar uit dat Team Saxo Bank het sterkste collectief heeft deze editie. De broers Andy en Frank Schleck reden een fantastische Ronde van Frankrijk, met een tweede en negende plaats tijdens de afrekening, terwijl de optredens van Jakob Fuglsang in de Dauphiné (6e) en in de door hem gewonnen ronden van Slovenië en Denemarken suggereren dat hij in zijn eerste grote ronde van grote betekenis kan zijn voor zijn ploeg. De aanwezigheid van Fabian Cancellara, Alexandr Kolobnev, Stuart O’Grady, Karsten Kroon, Matti Breschel en Kurt-Asle Arvesen maakt de kans op Schleck-succes alleen maar groter.