De Eneco Tour, de Ronde door Nederland en België, ging vandaag van start met een proloog van 4,4km in Rotterdam. Cyclingstory.nl was bij de ploegenpresentatie en de proloog aanwezig.

Ploegenpresentatie
De ploegenpresentatie vond plaats op het Stadhuisplein, de entree tot de grote winkelzone. De bussen parkeerden beurtlings voor het stadhuis om de renners aan het publiek te kunnen laten voorstellen. Alle ProTourploegen gaven acte de présence, aangevuld met de Nederlandse ploegen Vacansoleil en Skil-Shimano en het Belgische Topsport Vlaanderen.

Skil, zonder de geblesseerde Kenny van Hummel, zal, evenals in de Tour, weer veelvuldig in de aanval te zien zijn (foto: © TvH)

Skil, zonder de geblesseerde Kenny van Hummel, zal, evenals in de Tour, weer veelvuldig in de aanval te zien zijn (foto: © TvH)


Het deelnemersveld van dit jaar is sterk, met de winnaar van vorig jaar José Ivan Gutierrez, voormalig nummer 2 van de Tour de France Andreas Klöden en Tourrevelatie Tony Martin aan het vertrek.
Garmin startte met (vlnr.) Van der Velde, Tuft, Sutton, Duyn, Farrar, Dekkers, Cozza en Wiggins (foto: © TvH)

Garmin startte met (vlnr.) Van der Velde, Tuft, Sutton, Duyn, Farrar, Dekkers, Cozza en Wiggins (foto: © TvH)


Quick Step had met Chavanel en Boonen populaire vissen aan de start, terwijl het voor Steven de Jongh zijn laatste Eneco Tour zal zijn (foto: © TvH)

Quick Step had met Chavanel en Boonen populaire vissen aan de start, terwijl het voor Steven de Jongh zijn laatste Eneco Tour zal zijn (foto: © TvH)


Proloog
De proloog werd afgewerkt rondom het Zuiderpark in Rotterdam, start en finish lagen op de parkeerplaats van evenementencentrum Ahoy’ en op een steenworp afstand van de plaats waar de Tour de France volgend jaar van start zal gaan.

De proloog was een parcours van 4,4km en geschikt voor de grote versnelling. Om even na half 2 vertrok de 30-jarige Belg Johan Coenen van Topsport Vlaanderen als eerste van het startpodium. Coenen vond zich met zijn 5’12” uiteindelijk terug op de 67e plaats. Eén renner zou niet van start gaan in de proloog: Arthur Gajek van Milram kampte met problemen aan zijn rug.

Warmrijden bij Euskaltel (foto: © TvH)

Warmrijden bij Euskaltel (foto: © TvH)


Ondanks de zomerse omstandigheden in Rotterdam, werd er achter de coulissen intussen flink warmgereden. Onder toeziend oog van de ploegleiding werkten de renners zich in het zweet voor dat ene rondje Ahoy’-Vaanweg-Oldegaarde-Zuiderparkweg-Ahoy’.
Bobbie Traksel na de finish (foto: © TvH)

Bobbie Traksel na de finish (foto: © TvH)


Uiteindelijk bleek Sylvain Chavanel de snelste van het stel. Hij legde de 4,4 kilometer af in 4’55”, een seconde sneller dan de winnaar van de Vattenfall Cyclassics Tyler Farrar en Tom Boonen. “De proloog was een doel voor me,” zei Chavanel na zijn overwinning.
Tjallingii op weg naar een knappe 9e tijd (foto: © TvH)

Tjallingii op weg naar een knappe 9e tijd (foto: © TvH)


Daar waar Chavanel slaagde, faalden ook enkele grote namen. Andreas Klöden, Tony Martin en Michael Rogers eindigden niet onder de 5 minuten, de winnaar van vorig jaar, Gutierrez, evenmin.
Tyler Farrar kwam net te kort (foto: © TvH)

Tyler Farrar kwam net te kort (foto: © TvH)


Sebastian Langeveld zette vroeg een rappe tijd neer met 5’07”. Boasson Hagen kwam daar echter al snel onderdoor met 5’00”. Chavanel was echter de eerste die onder de 5 minuten dook. Alleen Farrar, Boonen (+0’01”), Wiggins, Postuma (+0’02”), Nibali en Flecha (+0’04”) deden de Fransman dit na. De aanvaller van Quick Step was echter te sterk en mocht na afloop het leiderstricot aantrekken.