Eneco Tour 2009

AchtergrondenOverzichtenWielernieuws Laatst bijgewerkt 22 oktober 2009 13:43 Tim van Hengel

Van dinsdag 18 augustus tot en met dinsdag 25 augustus 2009 zal de Eneco Tour weer plaatsvinden, de rittenwedstrijd door de lage landen. Om alvast in de stemming te komen, pakte Cyclingstory.nl de fiets op en reed de proloog door Rotterdam.

Grand Départ 2010

Grand Départ 2010

Rotterdam profileert zich als de jonge dynamische stad aan het water en als dé City of Sports met het organiseren van topsportevenementen als de Bavaria City Race, WK’s en EK’s in tal van sporten en het ABN Amro World Tennis Tournament. Daarnaast acteert Rotterdam met drie profclubs in het nationale betaalde voetbal. Hier komt op 3 juli 2010 de Grand Départ van de Tour de France bovenop. 2010, veel beter kon het niet gekozen worden: Amsterdammers noemen Rotterdam al jaren liefkozend 010 naar het netnummer van de regio.

De organisatie van de start van de Eneco Tour valt echter in het niet bij datgene wat komt kijken bij de organisatie van een Tourstart, waarbij sportpaleis Ahoy’ voor een dag omgetoverd zal worden tot het mediacentrum van de Tour de France. De start van de proloog van de Eneco Tour zal ook niet voor Ahoy’ plaatsvinden, maar zo’n 100 meter verderop op de parkeerplaats.

Daarvandaan zullen de renners rechtsaf slaan richting de Vaanweg. Op het eerstvolgende kruispunt slaan de renners wederom rechtsaf de Oldegaarde op. Op dit lange en vlakke stuk kunnen renners als Gutierrez, Rogers en Wiggins hun grote mes hanteren. Voorbij de voetbalvelden gaan de renners weer rechts, de Zuiderparkweg op, tussen de bomen van het enige groen in Rotterdam-Zuid, het Zuiderpark, door, waarna ze rechts de Ahoyweg in zullen slaan, richting parkeerplaats en finish.

4,4 kilometers over wegen die niet vlakker gelegd hadden kunnen worden, voor de renners een lekkere opwarmer. Nederland zal dan even gelaten worden voor wat het is. Het peloton vertrekt de volgende dag vanuit het Belgische Aalter naar Ardooie. Verwacht wordt, net als voor de aankomsten in Hasselt en Roermond, dat deze eerste etappe uit zal draaien op een massasprint en met de sprinters Kenny van Hummel, Tom Boonen, Danielle Bennati, Robbie McEwen en Tyler Farrar aan de start mag het publiek zich opmaken voor behoorlijk wat vuurwerk in de finale.

Van Hummel won op 12 augustus het criterium van Zwolle (foto: © TvH)

Van Hummel won op 12 augustus het criterium van Zwolle (foto: © TvH)

De verschillen zullen waarschijnlijk gemaakt worden in het weekend van 22 en 23 augustus. Op zaterdag 22 augustus rijdt het peloton door de Ardennen van Hasselt naar Libramont over 215 kilometers en krijgt onderweg een aantal serieuze beklimmingen te voorduren. In de rit op zondag van Roermond naar Sittard wordt tijdens de rit van 204,7km een deel van het parcours van de Amstel Gold Race aangedaan. Onder andere de Eyserbosweg en de Cauberg zullen bedwongen moeten worden.

Afsluitend zal er dan nog een tijdrit in Amersfoort over 14,3km plaatsvinden. De winnaar van de vorige twee edities en renner van Caisse d’Epargne José Ivan Gutierrez is ook dit jaar weer topfavoriet voor de eindzege. De concurrentie zal moeten komen van Michael Rogers, Sylvain Chavanel, Tony Martin, Andreas Klöden, Bradley Wiggins en Joost Posthuma.

De route van de Eneco Tour

De route van de Eneco Tour

Etappeschema Eneco Tour 2009
Dinsdag 18 augustus Rotterdam (Ned) – Rotterdam (Ned) 4,4km (tijdrit)
Woensdag 19 augustus Aalter (Bel) – Ardooie (Bel) 184,3km
Donderdag 20 augustus Ardooie (Bel) – Brussel (Bel) 184km
Vrijdag 21 augustus Niel (Bel) – Hasselt (Bel) 187km
Zaterdag 22 augustus Hasselt (Bel) – Libramont (Bel) 215,0km
Zondag 23 augustus Roermond (Ned) – Sittard (Ned) 204.3km
Maandag 24 augustus Genk (Bel) – Roermond (Ned) 159,4km
Dinsdag 25 augustus Amersfoort (Ned) – Amersfoort (Ned) 14,3km (tijdrit)