Profronde van Oostvoorne

VerslagenWielernieuws Laatst bijgewerkt 10 augustus 2009 15:20 Tim van Hengel

Uitslag Profronde van Oostvoorne
1. MAASKANT M. GRM
2. TIMMER A. SKS
3. MOERENHOUT K. RAB

Het rondje om de kerk (foto: © Laurens Alblas)

Het rondje om de kerk (foto: © Laurens Alblas)

Op donderdag 6 augustus 2009 stond Oostvoorne weer in het teken van de jaarlijkse profronde. Het rondje rond de Oostvoornse kerk vierde dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Hoewel de bekende ’truien’ uit de Ronde van Frankrijk ontbraken, had de organisatie een leuk deelnemersveld samengesteld met Nederlandse Tournamen als Laurens ten Dam, Albert Timmer en Martijn Maaskant, Nederlands kampioen Koos Moerenhout. Bovendien had Oostvoorne de eer om Kenny van Hummel voor het eerst na zijn valpartij in Frankrijk aan de start van een criterium te verwelkomen.

De grote namen op een rijtje (foto: © Laurens Alblas)

De grote namen op een rijtje (foto: © Laurens Alblas)

Van Hummel en Moerenhout waren de publiekstrekkers (foto: © Laurens Alblas)

Van Hummel en Moerenhout waren de publiekstrekkers (foto: © Laurens Alblas)

Jules Deelder was bij de start aanwezig en de burgemeester schoot de renners van start voor een criterium van 80km. Koos Moerenhout passeerde na de geneutraliseerde ronde in zijn driekleur als eerste de start/finish. Wat volgde was een constante wisseling van de wacht aan de kop van de wedstrijd. De renners wilden zich laten zien aan het publiek. Zo liet Kai Reus zich in het begin van de wedstrijd al zien. De talentvolle renner, die twee jaar geleden bij een zware valpartij tijdens een trainingsrit een aantal dagen in coma lag, is weer helemaal terug in de kleuren van de Rabobank.

Van Hummel met een mooie Skil-trein voor zich (foto: © Laurens Alblas)

Van Hummel met een mooie Skil-trein voor zich (foto: © Laurens Alblas)

Halverwege koers zou er gesprint worden om een premie, een sprint waarbij een kilo zilver gewonnen kon worden. Als voorwaarde was wel gesteld, dat de renner die de sprint zou winnen de wedstrijd uit moest rijden. Moerenhout zag zijn kans schoon toen het peloton bij elkaar was en demarreerde. Kenny van Hummel, niet in zijn gebruikelijke Skil-shirt, maar in het witte shirt voor de leider in het Europe Tourklassement, zette de achtervolging in. De sprinter uit Elden, die zich in de voorbije Tour de France populair maakte door zijn strijd tegen de tijdslimiet in de bergetappes, achterhaalde Moerenhout en won de prestigieuze sprint.

Van Hummel nam een kilo zilver mee naar huis (foto: © Laurens Alblas)

Van Hummel nam een kilo zilver mee naar huis (foto: © Laurens Alblas)

Het peloton smolt weer samen. Toen rond half 9 de schemering in begon te vallen, vertrok Moerenhout wederom uit de grote groep en kreeg Albert Timmer en Martijn Maaskant met zich mee. Het was het begin van een spetterend slotakkoord. De kopgroep en de groep achtervolgers, te weten Niki Terpstra, Laurens ten Dam en Addy Engels, wisten het peloton binnen een aantal ronden te dubbelen. Hoewel het toeschouwersaantal aanvankelijk tegenviel, was het toen het echt donker werd toch behoorlijk volgelopen in de gezellige badplaats.

De drie op kop staan niet bepaald bekend als ervaren sprinters en moeten het meer hebben van hun aanvalscapaciteiten. Hoewel Timmer het in de finale nog probeerde, draaide het spektakel uit op een sprint-à-trois. Maaskant toonde zich daarin de sterkste, voor Albert Timmer en Koos Moerenhout. Daarachter eindigde Niki Terpstra voor Laurens ten Dam en Addy Engels als vierde.

Ook in Oostvoorne werd de ceremonie gekenmerkt door een luide knal gevolgd door een hoop glitters (foto: © Laurens Alblas)

Ook in Oostvoorne werd de ceremonie gekenmerkt door een luide knal gevolgd door een hoop glitters (foto: © Laurens Alblas)

1. Martijn Maaskant – Garmin-Slipstream
2. Albert Timmer – Skil-Shimano
3. Koos Moerenhout – Rabobank
4. Niki Terpstra – Milram
5. Laurens ten Dam – Rabobank
6. Addy Engels – Quick Step
7. Servais Knaven – Milram
8. Michiel Elijzen – Silence-Lotto
9. Floris Goesinnen – Skil-Shimano
10. Kevin Hulsmans – Quick Step