Draai van de Kaai

VerslagenWielernieuws Laatst bijgewerkt 23 mei 2012 16:18 Tim van Hengel

Uitslag Draai van de Kaai
1. CAVENDISH M. THR
2. CONTADOR A. AST
3. SCHLECK F. SAX

Naast het wielrennen was het buitengewoon gezellig in Roosendaal (foto: © Laurens Alblas)

Voor de wedstrijd zat de sfeer er al goed in (foto: © Laurens Alblas)

Even na kwart over 7 ging het peloton in Roosendaal van start voor de Super de Boer Draai van de Kaai. Het is een criterium over 34 ronden waarin in de dertigste ronde een premiesprint plaats zal vinden waarbij de €3.000,- uitgekeerd wordt. De organisatie heeft een mooi deelnemersveld bij elkaar weten te stellen met als kopstukken Tour de Francewinnaar Alberto Contador, sprintwonder en zesvoudig etappewinnaar in de Tour Mark Cavendish, zijn Australische loods in de sprint Mark Renshaw en de nummer 5 van de afgelopen Ronde van Frankrijk Frank Schleck. Zoals ieder jaar was er ook deze keer een grote opkomst in de Brabantse stad.

De voorste rijen van het startveld, met in midden Contador en rechts van hem Cavendish, Frank Schleck en Renshaw (foto: © Laurens Alblas)

De voorste rijen van het startveld, met in midden Contador en rechts van hem Cavendish, Frank Schleck en Renshaw (foto: © Laurens Alblas)

De Draai werd van start geschoten door Kenny van Hummel. De Nederlander verscheen zelf niet aan de start, omdat hij nog rust moet houden na zijn valpartij in de Tour. In de 25e Profronde van Oostvoorne komende donderdag zal de sprinter zijn rentree maken. Terwijl het publiek opgezweept werd met Guus Meeuwis, lieten de toppers zich al meteen van voren zien. Renshaw en Contador trokken in de beginfase al hard door.

Ten Dam bekijkt eens goed hoe Cavendish dat nou eigenlijk doet (foto: © Laurens Alblas)

Ten Dam bekijkt eens goed hoe Cavendish dat nou eigenlijk doet (foto: © Laurens Alblas)

Cavendish kwam als eerste door bij de eerste tussensprint, een sprint waarbij Laurens Ten Dam slechts kon toekijken hoe ‘Cav’ zijn wiel als eerste over de lijn drukte. Intussen werd bekend gemaakt dat Robert Gesink in het criterium van Etten-Leur op zondag 16 augustus zijn opwachting zal maken. De organisatie is trots Gesink als eerste aan het vertrek van een criterium te hebben staan.

Nederlands kampioen Koos Moerenhout stak ook zijn neus aan het venster aan de kop van de koers. Samen met Bobbie Traksel trok hij er na 12 ronden op uit. Miss Super de Boer liet zich wanneer ze over de start/finishlijn dartelde, veelvuldig op de foto zetten. Met nog een uur te rijden begon het te schemeren in Roosendaal. De samenstelling aan de kop van de koers veranderde veelvuldig, zoals dat normaal is in criteriums en in de drukke winkelstraten van Roosendaal hingen de wielershirts rijkelijk in de etalages.

De vier grootheden op kop (foto: © Laurens Alblas)

De vier grootheden op kop (foto: © Laurens Alblas)

Toen de premiesprint om €3.000,- in zicht kwam, begon de renners toch slag om slinger te demarreren om in ieder geval Cavendish voor te blijven. Ook Steven de Jongh probeerde het. De Nederlander van Quick Step heeft in de afgelopen Tour de France bekend gemaakt dat hij aan het eind van het seizoen zijn fiets aan de haak zal hangen en wil zich nog een keer laten zien voor het enthousiaste Brabantse publiek. Met nog vier ronden te gaan draaiden Frank Schleck en Servais Knaven als eersten de Frans Halslaan op, maar ook de poging van de Luxemburger en de voormalig winnaar van Parijs-Roubaix hield geen stand.

Alles bleef tot de sprint bij elkaar en Mark Cavendish ging met de cheque naar huis. Het sprintfenomeen, afgelopen Tour goed voor 6 etappezeges waaronder op de prestigieuze Champs-Élysées in Parijs, is op dit moment verre weg de snelste man van het peloton en vrijwel niet te kloppen. De koersdirecteur toonde zich tevreden en prees de opkomst: “In moeilijke tijden zijn we toch op straat met z’n allen”.

Cavendish pakte ook hier de zege (foto: © Laurens Alblas)

Cavendish pakte ook hier de zege (foto: © Laurens Alblas)

Het bordje met het aantal ronden te rijden naderde de nul en het publiek, dat inmiddels vijf rijen dik achter de hekken stond, begon langzaamaan bordjes met de Spaanse vlag en ‘Contador’ tevoorschijn te toveren. De kopgroep had zich gevormd, de favorieten zaten er allemaal bij en het peloton op ruime afstand daarachter, was geklopt: de winnaar moest vooraan gezocht worden. Toen de bel voor de laatste ronde klonk, lagen Contador en Schleck op kop, kort daarachter gevolgd door Cavendish en Renshaw en weer kort daarachter een groepje onder aanvoering van Knaven. Cavendish kwam bij het opdraaien van de laatste rechte lijn op kop en stond die positie niet meer af. De ‘Man from Man’ is niet te kloppen en boekte zijn 20e seizoenszege.

Het erepodium in Roosendaal (foto: © Laurens Alblas)

Het erepodium in Roosendaal (foto: © Laurens Alblas)

1. Mark Cavendish – Team Columbia
2. Alberto Contador – Astana
3. Frank Schleck – Team Saxo Bank
4. Steven de Jongh – Quick Step
5. Koos Moerenhout – Rabobank
6. Bobbie Traksel – Vacansoleil
7. Koen de Kort – Skil-Shimano
8. Mark Renshaw – Team Columbia
9. Lieuwe Westra – Vacansoleil
10. Addy Engels – Quick Step