Rugnummer 13 (foto: © Nieuwsblad.be)

Rugnummer 13 (foto: © Nieuwsblad.be)


13 is het getal van de pech, het ongeluk en van vrijdag de 13e. In de hoogste autosportklasse, de Formule 1, wordt het nummer 13 zelfs geweerd van de auto’s. Na 12 wordt vrolijk doorgenummerd met 14. In de wielrennerij wordt de ’13’ wel gewoon uitgekeerd.

Deze Tour de France rijdt de Sebastian Lang met rugnummer 13. De Duitser uit Sonneberg werd geboren op 15 september in 1979. De wielrenner heeft zijn sporen in het wielrennen al verdiend. Zijn profdebuut maakte hij in 2002 voor de Duitse mineraalwaterfabrikant Gerolsteiner en won meteen twee etappes in de Ronde van Rheinland-Pfalz. Lang heeft het tijdrijden tot zijn specialiteit verheven. Zo won hij in 2005 de ploegentijdrit in Eindhoven met de erkende hardrijders van Gerolsteiner in die tijd Uwe Peschel, Michael Rich, Markus Fothen, Sven Krauss en Torsten Schmidt, kroonde hij zich in 2006 tot Duits kampioen tijdrijden en eindigde hij als 4e in de proloog en als 3e en 5e in de twee andere tijdritten van de Tour de France van dat jaar. Op het WK tijdrijden eindigde hij als 5e en deed deze prestatie een jaar later nog eens over. Vorig seizoen reed hij in de Tour veelvuldig in de aanval. Een overwinning leverde dit niet op, maar publiciteit voor de ploeg en voor hemzelf des te meer.

Lang was drager van de bolletjestrui in 2008 (foto: © Belga)

Lang was drager van de bolletjestrui in 2008 (foto: © Belga)

Het Belgische Silence-Lotto was er dan ook als de kippen bij toen Gerolsteiner besloot te stoppen met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg. Even bracht een zware valpartij in de Dauphiné zijn Tourdeelname in gevaar, hij reed ook daar met nummer 13, maar op 4 juli stond de Duitse hardrijder gewoon aan de start in Monaco om zijn Australische kopman Cadel Evans naar het podium te leiden. Met nummer 13.

De tijdrijder Lang (foto: © Nieuwsblad.be)

De tijdrijder Lang (foto: © Nieuwsblad.be)