© A.S.O.

Van zaterdag 4 tot en met zondag 26 juli 2009 zal de Tour de France weer gereden worden. De 96e editie van ’s werelds grootste wielrenwedstrijd zal 21 etappes omvatten over een afstand van 3.500 kilometer. Onderweg zullen de renners 3 keer bergop aankomen, zullen ze van 2 rustdagen mogen genieten, zullen ze 55 kilometer individueel tegen de klok moeten fietsen, waarbij aangetekend moet worden dat er sinds het systematisch inplannen van de tijdritten vanaf 1948 slechts 1 keer minder kilometers tegen de klok werd gereden, in 1967 (52,300 km), en zullen ze 20 beklimmingen van 1e categorie, 2e categorie en buitencategorie moeten beklimmen alvorens ze na de 21e etappe over de finish op de Champs-Élysées bollen. Die 20 beklimmingen zijn als volgt verdeeld: 7 in de Pyreneeën, 3 in de Vogezen, 9 in de Alpen en 1 in de Voor-Alpen. 8 nieuwe start- of finishplaatsen zullen aangedaan worden deze Tour de France, te weten Brignoles, Gérone (Spanje), Issoudun, Martigny (Zwitserland), Saint-Fargeau, Tonnerre, Vatan en Verbier (Zwitserland). Nog nooit in de historie van de Tour de France vond er in de etappe voor de slotetappe naar Parijs een bergetappe plaats. Dit jaar zal 24 uur voor het binnentreden van Parijs de Mont Ventoux nog beklommen moeten worden.

De etappes

Daarnaast staat het onderdeel ploegentijdrit voor het eerst sinds 2005 weer op het programma. De officiële tijden geregistreerd aan de finishlijn zullen verwerkt worden in het algemeen klassement en in het teamklassement. De rituitslag wordt bepaald aan de hand van de tijd die gerealiseerd wordt door de als 5e binnenkomende renner van ieder team. Tevens zullen er weer punten vergeven worden in de zogenaamde tussensprints. De eerste drie renners worden beloond met 6, 4 en 2 punten. Het totale prijzengeld in de Tour de France bedraagt 3,2 miljoen euro voor de renners en de teams, waarvan 450.000 euro naar de winnaar van het algemeen klassement zal gaan.

Tot slot zullen er 20 teams afreizen naar Frankrijk, onder hen 2 volbloed Nederlandse teams: het Rabobank Cyclingteam van Harold Knebel en, voor het eerst, Skil-Shimano, wat onder leiding staat van Iwan Spekenbrink. De overige teams zijn AG2R, Agritubel, Bouygues Telecom, Cofidis en Francaise des Jeux uit Frankrijk, Caisse d’Epargne en Euskaltel uit Spanje, Lampre en Liquigas uit Italië, Quick Step en Silence uit België, Garmin en Columbia uit de Verenigde Staten, Astana uit Kazachstan, Cervélo uit Zwitserland, Katusha uit Rusland, Milram uit Duitsland en Saxo Bank uit Denemarken.