Dit artikel heeft betrekking op de Tour de France 2009. Een overzicht van de Tour de France 2010 kunt u vinden in: Tour de France – Het overzicht

Le Tour de France

Le Tour de France

Vanaf 4 juli is het weer zover. De Tour de France, de ronde der rondes, le Tour. Dit jaar alweer de 96e editie. Drie weken van wereldwijde, onafgebroken media-aandacht voor het wielrennen. De komende tijd zullen wij alvast gaan vooruitblikken.

De Tour zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren. Natuurlijk zal de strijd tegen doping onverminderd doorgaan en hopelijk zullen dit jaar alle renners ‘schoon’ hun kilometers rijden, maar het meest interessante van deze Tour is de deelnemerslijst.

Sinds zijn vertrek uit het wielrennen in 2005 zal Lance Armstrong wederom deelnemen aan de Tour. Na een voorbereiding in de Giro d’Italia (waar hij als twaalfde eindigde) is het interessant om te zien op welk niveau de inmiddels 38-jarige Amerikaan zal kunnen meedoen.

Armstrong rijdt voor de Kazachse formatie Astana. Het team verkeerde tot deze week in financiële problemen en de renners hadden al geruime tijd geen salaris ontvangen met als resultaat dat deze zonder de sponsors op het shirt rondreden. De malaise was zelfs zo groot dat de UCI-licentie van het team ter discussie stond. Inmiddels is duidelijk geworden dat het team de achterstallige salarissen betaald heeft, er een bankgarantie geregeld is om de licentie te behouden en de sponsors weer op de shirts staan. En dat terwijl dit tevens de ploeg is van Alberto Contador, die in 2007 nog op het hoogste podium stond in Parijs als winnaar van de Tour.

Natuurlijk hebben we dan nog Denis Menchov. Dé uitblinker in de afgelopen Giro d’Italia (tot grote frustratie van Danilo di Luca en het Italiaanse publiek). Menchov wist al op ruim een week voordat de Giro in Rome zou eindigen de roze trui te pakken. Tot grote schrik van de ploegleiders van zijn team Rabobank, aangezien deze hun gehele strategie voor het verdere verloop van de ronde in duigen zagen vallen. Ze moesten nu opeens een trui gaan verdedigen in plaats van zorgen dat ze die in de laatste ritten konden veroveren. Gelukkig bleef Menchov zo koel als een kikker en reed hij de Giro glansrijk uit, ondanks een val in de laatste kilometer van de slotetappe. Als Menchov, die momenteel zelfs eerste staat in de individuele UCI-ranglijst, deze vorm kan doorzetten kan ook hij een zeer interessante wending aan de aankomende Ronde van Frankrijk geven.

En dan zijn er nog Tom Boonen en Alejandro Valverde. Beiden zijn de afgelopen tijd in opspraak geraakt. Tommeke omdat hij wederom positief getest is op cocaïne en Valverde wegens zijn schorsing in Italië. Ondanks dat de cocaïne buiten competitie werd aangetoond en Boonen dus feitelijk niet op sportief vlak geschorst kan worden staat deelname aan de Tour nog steeds ter discussie. Inmiddels heeft ASO (de organisator van de Tour) laten weten snel een beslissing te nemen over deze zaak. Van Valverde is het inmiddels vrij zeker dat hij niet aan de Tour zal meedoen, aangezien hij geen ritten mag rijden in Italië en de Tour voor 60 kilometer over Italiaans grondgebied gaat. Inmiddels heeft de Franse staatssecretaris van Sport al laten doorschemeren dat als het aan hem ligt, beide renners niet aan de Tour zullen deelnemen.

Al met al zal het dus een zeer interessante Tour worden. En met een beetje geluk zal Rabobank een belangrijke rol spelen. Wat zeker zal zijn is dat wij van alles verslag zullen doen. Eerst vanuit Nederland, maar van 17 tot en met 24 juli elke avond rechtstreeks vanuit de Tour. Mis ons dus niet, want deze Tour wordt alles behalve saai!