Tirreno-Adriatico

Achtergronden Laatst bijgewerkt 30 mei 2011 11:37 Tim van Hengel

Vandaag gaat het peloton van start in de 44e Tirreno-Adriatico, de Italiaanse rittenkoers van de Tyrreense Zee in het westen naar de Adriatische Zee in het oosten. Vorig jaar legde de Zwitserse tijdrijder Fabian Cancellara de basis voor zijn eindzege in de 5e etappe: een rit tegen de klok over 26 kilometer.

In 1966 vond de Tirreno voor het eerst plaats. De Italiaan Dino Zandegu won deze eerste editie. Deze Zandegu had in het peloton overigens de bijnaam ‘Il Cantante’, na iedere overwinning trakteerde hij het publiek namelijk op een lied. Zo zong hij na zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen in 1967 ‘O Sole Mio’, ook al had het die dag pijpenstelen geregend. Net als Parijs-Nice is de Tirreno-Adriatico voor de renners een ideale voorbereiding op de klassieker Milaan-San Remo. In de zeven etappes worden de renners op de proef gesteld, waaronder in de lange zesde etappe. Bovendien eindigen veel aankomsten in massasprints, waardoor de Tirreno een goede graadmeter is voor Milaan-San Remo voor de sprinters. Er zijn op de deelnemerstabellen dan ook veel sprinters terug te vinden. Onder andere Daniele Bennati, Tom Boonen, Alessandro Petacchi en Mark Cavendish zullen aan het vertrek staan.

Massasprints, zoals hier met Petacchi en Freire, zijn geen zeldzaamheid

Massasprints, zoals hier met Petacchi en Freire, zijn geen zeldzaamheid

Gedurende de geschiedenis van de Tirreno zijn er maar twee renners geweest die hun titel wisten te prolongeren, te weten de Belg Roger de Vlaeminck en de Zwitser Tony Rominger. De Vlaeminck is met zijn reeks van 1972 t/m 1977 bovendien de grote slokop in de historie. Drie Nederlanders waren succesvol in Italië. In 1985 won Joop Zoetemelk de ronde, in 2002 Erik Dekker en in 2006 won Thomas Dekker voor de Duitser Jörg Jaksche en de huidige Italiaanse wereldkampioen Alessandro Ballan. Zowel Dekker als Ballan zal ook dit jaar weer een gooi naar succes doen.

Vorig jaar schreef de Spanjaard Oscar Freire de openingsetappe op zijn naam en bezorgde op die manier Rabobank meteen succes. In de daaropvolgende etappe kreeg de kopgroep de zegen van het peloton en klopte de Italiaan Raffaele Illiano zijn landgenoot Enrico Gasparotto, de Zweed Niklas Axelsson kreeg de leiderstrui en mocht het kleinood tot en met de vijfde etappe om de schouders houden. Joaquím Rodríguez en Alessandro Petacchi wonnen respectievelijk de 3e en 4e etappe, alvorens Fabian Cancellara de concurrentie wegblies in de tijdrit. Het verschil met nummer twee David Zabriskie bedroeg 22″ en het verschil met nummer vijf Gasparotto liep al op tot de minuut. De zesde en zevende etappe eindigden beiden in een massasprint met Freire en Chicchi als laureaten. Cancellara verloor geen tijd meer en won de editie in 2008.

Fabian Cancellara

Fabian Cancellara

De eindstand van 2008:
1. Fabian Cancellara (Zwi) 1122km in 18u30’47”
2. Enrico Gasparotto (Ita) +16″
3. Thomas Lövkvist (Zwe) +40″
4. Markus Fothen (Dui) +53″
5. Niklas Axelsson (Zwe) +1’32”
6. Gustav Erik Larsson (Zwe) +1’36”
7. Filippo Pozzato (Ita) +1’44”
8. Ryder Hesjedal (Can) +1’53”
9. Patxi Vila (Ita) +2’34”
10. Tom Stubbe (Bel) +2’45”

Wo 11 mrt
 Etappe 1: Cecina – Capannori 147km
Do 12 mrt
 Etappe 2: Volterra – Marina di Carrara 177km
Vr 13 mrt
 Etappe 3: Fucecchio – Santa Croce Sull’Arno 166km
Za 14 mrt
 Etappe 4: Foligno – Montelupone 171km
Zo 15 mrt
 Etappe 5: Loreto – Macerata 30km
Ma 16 mrt
 Etappe 6: Civitanova Marche – Camerino 235km
Di 17 mrt
 Etappe 7: San Benedetto – San Benedetto 169km

Deelnemers Tirreno-Adriatico

TV-programma:
woe 11 mrt, 14:25
één: Rechtstreeks verslag van de vierde rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke. Aansluitend een rechtstreeks verslag van de eerste rit van Tirreno-Adriatico. Commentaar: Renaat Schotte.
don 12 mrt, 14:35
één: Rechtstreeks verslag van de vijfde rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke. Aansluitend een rechtstreeks verslag van de tweede rit van Tirreno-Adriatico. Commentaar: Renaat Schotte.
vrij 13 mrt, 14:35
één: Rechtstreeks verslag van de zesde rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke. Aansluitend een rechtstreeks verslag van de derde rit van Tirreno – Adriatico. Commentaar: Renaat Schotte.
zat 14 mrt, 13:55
één: Rechtstreeks verslag van de zevende rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke. Aansluitend een rechtstreeks verslag van de vierde rit van Tirreno-Adriatico. Commentaar: Renaat Schotte.
zon 15 mrt, 15:15
Canvas: LIVE wielrennen: Tirreno Adriatico
maa 16 mrt, 14:55
één: Rechtstreeks verslag van de zesde rit in de Tirreno-Adriatico. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke
din 17 mrt, 14:55
één: Rechtstreeks verslag van de slotrit in de Tirreno-Adriatico. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke