Parijs-Nice

Achtergronden Laatst bijgewerkt 30 mei 2011 11:37 Tim van Hengel

Vanmiddag, zondagmiddag 8 maart 2009, staat het peloton aan het vertrek van de 67e editie van Parijs-Nice, ook wel bekend als ‘de koers naar de zon’. Vorig jaar was Davide Rebellin de sterkste in deze eerste serieuze etappewedstrijd van het seizoen.

Luis Leon Sanchez won in 2008 de slotetappe

Luis Leon Sanchez won in 2008 de slotetappe

Parijs-Nice wordt al sinds 1933 ieder voorjaar georganiseerd. Dat jaar won de Belg Alphonse Schepers, die tevens in zijn carrière onder andere Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. De rittenkoers wordt vaak gezien als ideale voorbereiding op de klassieker Milaan-San Rem0, die een week later op het programma staat. De renners zijn dan toch al dichtbij de Italiaanse grens, waardoor niet lang gereisd hoeft te worden. Vroeger legden de renners de route van Nice naar Milaan zelfs per fiets af!

Parijs-Nice is een koers voor de complete renners. Zowel klassieke renners als Fred de Bruyne, Sean Kelly en, zoals afgelopen jaar nog, Davide Rebellin, als ronderenners als Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Joop Zoetemelk en Laurent Jalabert zijn in staat gebleken deze wedstrijd te kunnen winnen. De Ier Sean Kelly spant bovendien de kroon met maar liefst zeven opeenvolgende zeges (1982 t/m 1988). Naast Zoetemelk, die in 1974, 1975 en in 1979 de sterkste was, wonnen ook de Nederlanders Jan Janssen (1964), Gerrie Knetemann (1978) en Michael Boogerd (1999) de koers naar de zon.

Winnaar Davide Rebellin, geflankeerd door Popovich (links) en Nocentini (rechts)

Winnaar Davide Rebellin, geflankeerd door Popovich (links) en Nocentini (rechts)

De eindstand van 2008:
1. Davide Rebellin (Ita) 1230km in 29u02’48”
2. Rinaldo Nocentini (Ita) +3″
3. Jaroslav Popovitsj (Oek) +48″
4. Robert Gesink (Ned) +51″
5. Luis Leon Sanchez (Spa) +1’09”
6. Juan Manuel Garate (Spa) +1’12”
7. Gorka Verduga (Spa) +2’17”
8. Carlos Barredo (Spa) +2’24”
9. Sylvain Chavanel (Fra) +2’39”
10. Aleksandr Jefimkin (Rus) +3’21”

De wedstrijd start de laatste jaren bijna nooit meer in Parijs zelf, maar in een nabijgelegen stad of een van de voorsteden van Parijs. Wel wordt altijd op dezelfde plek gefinisht; het Promenade des Anglais in Nice. De laatste etappe is vaak nog een lastige doordat er een aantal heuvels in de omgeving van Nice moet worden beklommen, zoals de Col d’Eze.

Nieuws uit het peloton

  • Levi Leipheimer zal door een breuk aan zijn heiligbeen niet kunnen deelnemen aan Parijs-Nice. De Amerikaans van Astana liep de breuk op na een valpartij in de Ronde van Californië. Kopman Alberto Contador zal nu bijgestaan worden door Dyachenko, Navarro, Schär, Noval, Paulinho, Popovich en Zubeldia.
  • Fuji-Servetto, de opvolger van Saunier Duval, mag van het Internationaal Sporttribunaal geweerd worden door het ASO van Parijs-Nice. ASO wilde niet dat Fuji deel zou nemen, omdat Ricardo Ricco in 2008 betrapt was op het gebruik van verboden middelen en Leonardo Piepoli bekende ook het een en ander genomen te hebben. De organisatie was bang dat deelname van het team het imago van de rittenkoers zou bedoezelen.

Zo 8 mrt
 Etappe 1: Amilly – Amilly 9,3km
Ma 9 mrt
 Etappe 2: St. Brisson-sur-Loire – La Chapelle-St. Ursin 195,5km
Di 10 mrt
 Etappe 3: Orval – Vichy 178km
Wo 11 mrt
 Etappe 4: Vichy – St. Étienne 173,5km
Do 12 mrt
 Etappe 5: Annonay – Vallon-Pont-d’Arc 204km
Vr 13 mrt
 Etappe 6: St. Paul-Trois-Châteaux – La Montagne de Lure 182,5km
Za 14 mrt
 Etappe 7: Manosque – Fayence 191km
Zo 15 mrt
 Etappe 8: Nice – Nice 119km

Deelnemers Parijs-Nice

TV-programma:
zon 8 mrt, 14:15
één: Rechtstreeks verslag van de proloog van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
maa 9 mrt, 14:35
één: Rechtstreeks verslag van de tweede rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
din 10 mrt, 14:35
één: Rechtstreeks verslag van de derde rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
woe 11 mrt, 14:25
één: Rechtstreeks verslag van de vierde rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
don 12 mrt, 14:35
één: Rechtstreeks verslag van de vijfde rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
vrij 13 mrt, 14:35
één: Rechtstreeks verslag van de zesde rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
zat 14 mrt, 13:55
één: Rechtstreeks verslag van de zevende rit van Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.
zon 15 mrt, 14:05
één: Rechtstreeks verslag van de slotrit in Parijs-Nice. Commentaar: Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.