Openingsweekend

AchtergrondenWielernieuws Laatst bijgewerkt 19 mei 2009 11:14 Tim van Hengel

Het wielerseizoen is begonnen. De kaarten zijn geschud en nu is het voor de renners om zich heen kijken wie er in vorm is en wie de start van zijn seizoen gemist heeft. De eerste Omloop onder de naam van Het Nieuwsblad werd een prooi voor de machtige sprinter Thor Hushovd, die, na jarenlange dienst bij Crédit Agricole, nu te bewonderen is in het imposante zwart van Cervélo. Veelwinnaar Tom Boonen won Kuurne-Brussel-Kuurne en de journalisten waren na afloop onder de indruk van zijn vorm. “Dat hoofd is vrij van muizenissen. Dat zag ik bij hem thuis en ook in de koers,” vertelde Sporza Radio-wielerman Carl Berteele over Boonen.

Omloop Het Nieuwsblad

Het was druk in Gent. Het veldrijden zit er weer op en het publiek trekt weer en masse naar de wegkoersen. Na ruim één uur koers kozen de vier Fransen David Boucher (Landbouwkrediet), Hervé Duclos-Lasalle, Guillaume Blot (beiden Cofidis), Jean Zen (Palmans) en de Belg Wim de Vocht (Vacansoleil) het hazenpad. Met elkaar trokken ze over de befaamde Muur van Geraardsbergen. Vier renners probeerden vanuit het peloton de sprong te maken naar het vijftal. De vier, de Belg Steven Caethoven, de Nederlander Maarten Tjallingii, de Wit-Rus Aleksandr Kuschynski en de Duitser Bjorn Thurau, werden tijdens de achtervolging uit koers genomen, nadat ze een gesloten overweg genegeerd hadden.

De Rabobank was sterk gedurende de koers en reed zich op een gegeven moment met een viermanstrein op tempo zelfs los van het peloton. Onder impuls van Quick Step werden Nuyens, Langeveld, Flecha en Posthuma weer bijgehaald en werd er jacht gemaakt op de koplopers. De Nederlander Sebastian Langeveld en de Duitser Heinrich Haussler trokken als eersten uit de groep der favorieten in de aanval en haalden de koplopers bij. De voorsprong van de twee liep op tot om en nabij de minuut. Silence-Lotto en Quick Step zetten de achtervolging in en ook Cervélo reed mee van voren om Hushovd in stelling te brengen. Nuyens trachtte, met Gilbert en Amorison in zijn wiel, zijn ploeggenoot en Haussler bij te halen, maar strandde op 15 seconden. In een tumultueuze laatste 500 meter, waarin zich twee valpartijen voordeden, werden de twee koplopers gegrepen en sprintte Hushovd de concurrentie uit zijn wiel. De Belg Kevyn Ista werd tweede, voor Rabo’s Flecha.