Openingsweekend

Achtergronden Laatst bijgewerkt 30 mei 2011 11:36 Tim van Hengel

Hoewel het wielerseizoen al weer een tijdje onderweg is, begint komend weekend het wielerseizoen in België in het algemeen en in Noord-Europa in het bijzonder. Op zaterdag (28 februari 2009) zal de Omloop Het Nieuwsblad verreden worden en een dag later Kuurne-Brussel-Kuurne.

Omloop Het Nieuwsblad

De Omloop Het Nieuwsblad, de koers die voorheen bekend stond onder de naam Omloop Het Volk, maar na het opgaan van de Vlaamse krant Het Volk in een andere krant, Het Nieuwsblad, een naamsverandering heeft ondergaan, is een koers in de categorie 1.HC en wordt verreden van Gent naar Gent over een afstand van 203,9 kilometer. Tijdens deze 64e editie moeten de renners elf hellingen bedwingen, te weten:

 • de Leberg
  de Berendries
  de Valkenberg
  de Tenbosse
  de Muur van Geraardsbergen
  de Pottelberg
  de Nieuwe Kruisberg
  de Taaienberg
  de Eikenberg
  de Wolvenberg
  de Molenberg

Na een jaar afwezigheid is de Muur van Geraardsbergen door adviseur en oud-renner Peter van Petegem weer opgenomen in het parcours. De scherprechter, in ook bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen, was vorig jaar nog maar net opgeknapt, waardoor de veiligheid van de renners en van het publiek niet gegarandeerd kon worden. In de koers, waarin deze Muur in 1950 zijn vuurdoop beleefde als obstakel in een wielerkoers, hoort hij normaal gesproken gewoon thuis en is zodoende dit jaar weer onderdeel van “de Omloop”. Naast de beklimmingen krijgen de renners ook enkele kasseistroken voor hun kiezen.

“De Omloop Het Volk is zo’n fantastisch wielermonument en wij vinden de wielersport zo belangrijk voor onze krant, dat wij dat ook in de naam van de Belgische openingsklassieker wilden blijven weergeven”, zegt algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch. “Nu de krant Het Volk is opgegaan in Het Nieuwsblad, ligt het voor de hand dat wij voor Omloop Het Nieuwsblad hebben geopteerd. De vroegere lezers van Het Volk zullen er hun koers perfect in blijven terugvinden.”

Omloop Het Nieuwsblad

Omloop Het Nieuwsblad

 In 1945 vond de eerste editie van deze koers plaats, die gewonnen werd door de Belg Jean Bogaerts. Bogaerts’ overwinning was de eerste van de 53 Belgische zeges die tot 2009 behaald waren. Zo was het ook vorig jaar raak, toen Philippe Gilbert voor de tweede keer in zijn carrière (na 2006) “de Omloop” won. De meeste overwinningen staan op naam van Ernest Sterckx, Joseph Bruyere en Peter van Petegem, drie maal zegevierden zij in de Vlaamse straten. Drie maal toonde een Nederlander zich de beste: Jo de Roo won in 1966, Jan Raas in 1981 en Teun van Vliet in 1987.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert

Gilbert zou zich dit jaar bij het rijtje Sterckx-Bruyere-Van Petegem kunnen scharen wanneer hij weet te winnen. De concurrentie voor de renner van Silence-Lotto is echter breed. Met Nick Nuyens (Rabobank) en Filippo Pozatto (Katusha) staan tevens de winnaars van 2005 en 2007 aan de start, maar ook Tom Boonen (Quick Step), Juan Antonio Flecha (Rabobank) en Thor Hushovd (Cervélo) hebben hier in het verleden ereplaatsen behaald.

zat 28 feb, 14:00
één: Voorbeschouwing + rechtstreeks verslag van de Omloop Het Nieuwsblad, de openingsklassieker van het Vlaamse wielerseizoen. Commentaar: Michel Wuyts en José De Cauwer. Aan de aankomst ontvangt Karl Vannieuwkerke gasten en alle hoofdrolspelers voor reacties en commentaar.

zon 1 mrt, 14:30
Canvas: LIVE Kuurne – Brussel – Kuurne