Valerio Conti heeft de dertiende etappe van de Vuelta a España 2016 gewonnen. De Italiaan maakte deel uit van de vroege vlucht en rondde het grootste succes uit zijn nog prille loopbaan af met een indrukwekkende solo van 19 kilometer. Het peloton, waar ook klassementsleider Nairo Quintana deel van uitmaakte, had een snipperdag en kwam ruim een half uur later over de finish.

Twaalf renners kozen al vroeg het hazenpad in etappe 13, waarin het peloton het rustig aan zou doen op deze warme dag in Spaans Baskenland. Onder de koplopers waren onder anderen de Nederlander Tom Stamsnijder en de Belgen Jelle Wallays en Yves Lampaert. De voorsprong van de kopgroep nam razendsnel toe, waardoor de winnaar vooraan moest worden gezocht.

In de laatste dertig kilometer brandde de koers vooraan los. Na een mislukte vluchtpoging van Stephane Rossetto, had Wallays meer succes. Alleen de Pool Michael Gogl kon de Belg volgen. 7,5 kilometer verder werd het duo echter weer ingerekend. Veel aanvallen volgden, tot Valerio Conti demarreerde op 19 kilometer voor de finish.

De 23-jarige Italiaan keek niet meer om en bezorgde zowel zijn ploeg Lampre-Merida als zijn Italië het eerste dagsucces van deze Vuelta a España. Danilo Wyss en Sergey Lagutin eindigden op 55’’ als tweede en derde. Morgen rijdt het peloton de loodzware bergetappe van Urdax-Dantxarinea naar de Col d’Aubisque, een etappe van 196 kilometer lang.

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 13