In België kunnen ze hun geluk niet op. Voor de vierde keer in deze Vuelta a España trok één van onze zuiderburen aan het langste eind. Na twee etappezeges van Gianni Meersman en één van Jonas Van Genechten was het in de twaalfde etappe de beurt aan Jens Keukeleire (27). De renner van Orica-BikeExchange won in Bilbao de sprint met een uitgedund peloton.

Op de eerste beklimming van de dag kozen zeven renners het ruime sop. Daarbij was onder anderen Darwin Atapuma die eerder deze ronde nog de rode trui droeg. De Colombiaan ging echter onderuit in een afdaling en moest zich laten terugzakken in het peloton. Daarin reed Movistar aan de leiding. De ploeg van Nairo Quintana hield de kopgroep binnen schootsafstand.

In de laatste achttien kilometer werden de overgebleven vluchters bijgehaald. Tijdens de beklimming van de Alto de Vivero, die twee keer in het parcours was opgenomen, trok Dries Devenyns ten aanval. De Belg bouwde een voorsprong op van zo’n 30 seconden. De renner van IAM Cycling was in etappe negen ook al dicht bij de ritzege.

Opnieuw was de overwinning niet weggelegd voor Devenyns, want op twee kilometer van de finish werd hij ingerekend. Daarop maakte een sterk uitgedund peloton zich klaar voor een sprint. Keukeleire timede zijn eindschot perfect en verraste de concurrentie. De Belg bezorgde daarmee zijn werkgever het tweede dagsucces Eerder won zijn ploegmaat Simon Yates al een etappe.

De beste Nederlander in de uitslag was Robert Gesink op de 44ste plek.

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 12