Jonas Van Genechten heeft in de zevende etappe van de Vuelta a España zijn ploeg IAM Cycling een mooi afscheidscadeau geschonken. De Zwitserse formatie houdt na dit seizoen op te bestaan. De Belg was de snelste in de straten van Puebla de Sanabria. Dankzij Van Genechten staat het aantal Belgische ritzeges na een week inmiddels op drie. Darwin Atapuma bleef in het bezit van de rode leiderstrui.

De ontsnapping van de dag kwam na twaalf kilometer tot stand toen zes renners het ruime sop kozen. Onder hen was de Belg Victor Campenaerts van LottoNL-Jumbo. Het zestal bouwde een maximale voorsprong op van 3’32’’, maar werd nog voor de finale goed en wel begon ingerekend door het peloton.

Voor enkele opmerkelijke namen kwam vandaag een einde aan de Vuelta a España. Ex-wereldkampioen Michal Kwiatkowski moest opgeven wegens rugproblemen. Rein Taaramae moest zich door ziekte terugtrekken. Ook sprinter Niccolo Bonifazio heeft de Ronde van Spanje verlaten: de Italiaan is oververmoeid. Dat meldde zijn ploeg Trek-Segafredo op Twitter.

In de laatste 30 kilometer ontstond er een nieuwe kopgroep, met daarbij Dario Cataldo, Luis Leon Sanchez, Gianluca Brambilla, Simon Clarke en Luis Angel Mate. Op de laatste klim van de dag regende het aanvallen vanuit het peloton, maar zonder succes. Ook de koplopers kregen weinig ruimte. Op 300 meter van de finish werden Clarke en Sanchez als laatste opgeslokt.

In de verre finale werd het peloton – net als woensdag – opgeschrikt door een valpartij. Daarbij waren onder anderen Alberto Contador en Samuel Sanchez betrokken. Hierdoor werd de sprint enigszins ontregeld en zag Jonas Van Genechten zijn kans schoon te sprinten voor de grootste zege uit zijn carrière – en met succes. Daniele Bennati eindigde als tweede, Alejandro Valverde was derde.

De beste Nederlander in de uitslag was Robert Gesink op de 71ste plek. Zijn ploegleider bij LottoNL-Jumbo, Addy Engels, gaf gisteren aan dat de Nederlander zich richt op de laatste week waarin hij hoopt ‘iets moois te doen’. Na het uitvallen van Steven Kruijswijk heeft de ploeg zijn hoop gevestigd op George Bennett, die momenteel 23ste staat in het algemeen klassement.