Dankzij een late uitval heeft Simon Yates de zesde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Brit van Orica-BikeExchange kwam solo over de finish nadat hij vroege vluchter Mathias Frank eigenhandig had bijgehaald. Achter Yates completeerden Luis Leon Sanchez en Fabio Felline de top 3. Darwin Atapuma behield de leiding in het algemeen klassement.

Het peloton hield in startplaats Monforte de Lemos een minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Italië. Na 45 kilometer vormde zich een kopgroep van tien renners. Daarbij onder anderen de Belgen Jan Bakelants en Gert Dockx. Bij de vlucht waren geen Nederlanders betrokken. Het peloton liet het tiental nooit verder weg rijden dan 2’30’’.

Op de enige beklimming van de dag brak de kopgroep. Omar Fraile, vorig jaar winnaar van de bergtrui, ging alleen verder en breidde zijn voorsprong op het peloton uit naar zo’n drie minuten. Andrey Zeits, Bakelants en Mathias Frank – die alle drie deel uitmaakten van de oorspronkelijke ontsnapping – pakten de renner van Dimension Data terug op 19 kilometer van de finish.

Na deze aansluiting, probeerde Frank het solo. De Zwitser reed enige tijd op kop, maar werd op drie kilometer voorbij gestevend door Simon Yates. De Brit was kort daarvoor weggereden uit de groep met de favorieten. De 24-jarige renner hield stand en boekte de grootste zege uit zijn nog prille loopbaan, ruim een maand nadat zijn schorsing van vier maanden afliep.

De beste Nederlander was Robert Gesink op de 59ste plek, tevens de best geklasseerde landgenoot in het algemeen klassement (57ste). ,,Gesink zat er lang bij, maar heeft het aan het einde laten lopen’’, zei ploegleider Addy Engels de dag nadat kopman Steven Kruijswijk de ronde moest verlaten. ,,Hij is hier ook vooral om te verbeteren en in de laatste week iets moois te doen.’’

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 6