Lilian Calmejane was erg in zijn nopjes met zijn overwinning in de vierde etappe van de Vuelta a España. Op Twitter plaatste hij ’s avonds een foto waarin hij met zijn ploeggenoten proost op zijn mooie succes. ‘Bedankt allemaal! Men kan niet beter debuteren in de Vuelta’, schreef hij erbij.

Deze Fransman is geboren in Albi, ongeveer een uurtje rijden van Toulouse. Volgens de website van zijn ploeg verraadt zijn accent dat hij trots is op zijn roots. Calmejane reed twee seizoenen voor de beloftenploeg Vendée U, voordat hij in 2016 toetrad tot Direct Energie. Hij won vorig jaar de Belgische meerdaagse wedstrijd Triptyque des Monts et Châteaux.

Dit seizoen moest het jaar van de ontdekking worden voor de 23-jarige Calmejane. Dit ‘jonkie’ droomde er voorafgaand aan dit seizoen van de wereld rond te reizen met zijn fiets. Hij heeft een voorkeur voor extreme weersomstandigheden. Zo won hij in 2014 in de Ronde de l’Isard een etappe in de sneeuw.

In San Andrés de Teixido boekte Lilou zijn grootste succes in zijn nog prille loopbaan: een etappe in de Vuelta a España. De neoprof maakte deel uit van de vroege vlucht en kwam solo over de finish. Hij bezorgde Frankrijk daarmee het tweede dagsucces in evenzoveel dagen, want Alexandre Geniez was een dag eerder al de beste op de razendsnelle Mirador de Ézaro.